24.05.2021 | 16:59
Путин: Писмеността дойде в Русия от македонската земя
„Честитим на братския македонски народ Деня на светите Кирил и Методий, който се чества като национален празник“, пише още в приветствието

„Днес в Русия е свещен ден, Денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас именно от македонските земи“. Това написаха като поздрав в Twitter към Северна Македония от руското посолство в Скопие, като се твърди, че думите са лично на руския президент Владимир Путин.

„Честитим на братския македонски народ Деня на светите Кирил и Методий, който се чества като национален празник“, пише още в приветствието.

Публикацията в социалната мрежа предизвика полюсни реакции – от благодарност към „братския руски народ“, през нападки към Москва до обидни коментари за българите.

Остра позиция зае и българският евродепутат от ВМРО Ангел Джамбазки, който определи твърденията като лъжа.

„Ето това е една от най-позорните Ви фалшификации. И най-жалката. Писмеността и православието са пренесени в днешна Русия от България. И това е факт. „Македонската“ азбука е създадена заедно с македонската нация в Москва през 1945та година. А лъжите са истински позор. Засрамете се“, написа Джамбазки в отговор на публикацията на руското посолство в Северна Македония.

През 2017-а година руският държавен глава зае същата позиция. Тогава Путин беше заявил по време на срещата си с тогавашния македонски президент Георги Иванов в Москва, че славянската писменост идва в Русия от македонската земя.

На страницата на руските дипломати в Twitter последва и втора публикация:

„Невъзможно е да се оцени значението на Светите Кирил и Методий за развитието на славянските езици, включително руския и македонския. Трудно е да си представим много от най-големите богатства на световната литература без писмеността, която ползваме, благодарение на солунските братя“, се казва във втора публикация на руското посолство в Македония.

Темата за произхода на славянската писменост беше коментирана по време на заседанията на Съвместната комисия между България и Северна Македония. До консенсус не се стигна.

Loading...
  • Анонимен каза:

    Ако не беха българите тези днешните Руси може би днес да ги нямаше благодарение на българския цар и монасите им откарана да се учат на писмо и четмо. Неблагодарни когато историята е политика е като политиките я правят ку,ва.

  • оставете коментар

    МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
    Коментарите подлежат на модериране.
    Правилата за коментиране