28.05.2015 | 14:17
Путин видя незаконни действия на САЩ в скандала около ФИФА
УЕФА поиска отлагане на изборите за президент на асоциацията, спонсори може да се оттеглят

Руският президент Владимир Путин защити ръководството на ФИФА след грандиозния скандал, при който бяха арестувани седем високопоставени нейни служители заради подозрения в корупция, като обяви случаят за „странен“ и видя в него опит на САЩ да наложат юрисдикцията си извън своите граници

Пред РИА Новости той посочи, че смята станалото за очевиден опит да не се допусне преизбирането на Сеп Блатер на ръководния пост във ФИФА. Според него това представлявало грубо нарушение на принципа на функциониране на международната организация.

Той коментира, че САЩ преследват незаконно хора, точно както са правили това с основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж и бившия сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън.

„Можем да предположим, че някой от чиновниците е нарушил нещо, но САЩ нямат никакво отношение към това, тъй като задържаните не са американски граждани. Ако има някакво събитие, то не е станало на територията на САЩ“, каза Путин.

Той отбеляза, че арестът е осъществен по молба на американските власти, което представлявало явен опит на САЩ да разпрострат юрисдикцията си върху други страни. На този фон международната общност призова да се отложи планирания за петък конгрес на ФИФА, който трябва да избере нов президент на световната футболна асоциация.

Според УЕФА скандалът опетнява образа на футбола по целия свят и конгресът на ФИФА в петък трябва да бъде отменен. УЕФА обяви, че обмисля дали да бойкотира гласуването в петък.  Министърът на вътрешните работи на Франция Лоран Фабиюс също коментира, че изборите трябва да се отложат заради скандала.

„Смятам, че е необходимо време, за да се проучи ситуацията, а отлагането на изборите е най-логичното нещо. Това е личното ми мнение“, коментира Фабиюс. Спонсори на ФИФА пък предупредиха, че може да преразгледат отношенията си с футболната централа след грандиозния скандал, при който бяха арестувани седем високопоставени нейни служители заради подозрения в корупция.

Visa казва, че ще направи оценка на спонсорството, ако ФИФА не направи промени. Coca-Cola и Adidas също изразиха безпокойство. McDonald’s също коментира, че разкритията са „изключително притеснителни“ и че следи изкъсо ситуацията.

В сряда швейцарската полиция арестува в хотел в Цюрих високопоставени служители на световната футболна асоциация ФИФА, които са разследвани за корупция от властите в САЩ. Сред арестуваните са и двама действащи вицепрезиденти на световната футболна централа.

Става въпрос за корупционни схеми на стойност над 100 млн. долара, част от които са редица лица, пряко или косвено свързани със световната футболна централа. Министерството на правосъдието на САЩ пък обяви, че арестуваните са обвинени в пране на пари, изнудване и системни измами в последните две десетилетия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране