06.10.2022 | 21:47
Радев изненадващо поиска да купи 10 изтребителя „Грипен“
Президентът потвърди от Прага, че се водят преговори с Швеция и още няколко страни

Служебното правителство иска да сключи сделка за 10 шведски изтребителя „Грипен“. Това става ясно от писмо на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов до шведския му колега Петер Хултквис.

Президентът Румен Радев потвърди от Прага, където участва в първата по рода си среща на Европейската политическа общност, че се водят преговори с Швеция и още няколко държави за придобиване на изтребители втора ръка. „Изпратени са писма, проведени са срещи, има начални информации за платформи от САЩ, Франция, Швеция, Нидерландия, Израел и се търси най-доброто решение. Колко самолета ще вземем зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите на съответните държави за доставка“, допълни държавният глава. От думите му стана ясно, че България търси да купи изтребителите не от фирми, а от министерствата на съответните страни.

Цитираното писмо е от 30 септември и в него Стоянов иска оферта за закупуването на 10 изтребителя „Грипен“, които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора. Стоянов иска все пак и оферта за лизинг, която би била по-добра за България.

Писмото за покупка на шведските изтребители е изпратено два дни, след като на 16 септември Стоянов обяви, че България обмисля оферти от Швеция и Франция за наем на самолети „Грипен“ или „Мираж“. Те трябваше да запълнят времето, в което МиГ-29 няма да могат да летят от края на тази година до 2025 – 2030 г., когато България ще разполага вече с пълна ескадрила от американски изтребители F-16.

Тогава Стоянов обяви, че очаква шведска делегация в София на 20 септември.

А ето и настоящата позиция на Министерството на отбраната, цитирана от Dariknews: „Информираме Ви, че с цел осигуряване на възможност Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за sнаемане или закупуване на самолети. Срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на септември и се очаква получаване на оферти.Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране