02.08.2022 | 12:50
Радев към служебния кабинет: Осигурете газ, не въвличайте страната във войната
Служебният министър-председател гарантира, че не губел равновесие на високо и не търсел вратичките на закона

Румен Радев представи задачите и приоритетите на служебното правителство.  Премиер е Гълъб Донев, а Министерският съвет се състои общо от 21 членове. Те влизат в правомощията си днес с указ на президента.

Президентът поиска сигурност на доставките на газ, съобразявайки се с цената на енергоносителите. Той отправи и критики към правителството на Кирил Петков. Според него то имало провали във вътрешната и външната политика.

Служебният кабинет щял да управлява в тежка ситуация. Липсвал природен газ за зимата, разпадала се пътната мрежа, съдебната реформа забуксувала, имало риск войната в Украйна да обхване на нови територии.

Да не се допусне въвличане на страната в конфликта, заръча президентът на служебния кабинет.

Служебният министър-председател Гълъб Донев започна краткия си 2-месечен мандат с препратка към предшественика си Кирил Петков с думите, че не представлявал „Б“ отбора на България. Често Петков напомняше, че е събрал екип от министри – „А-отбор“, което явно е подразнило новия премиер.

„Отговорността към хората те пази от загуба на равновесие, независимо колко високо се намира човек в йерархията.  Научих много от медиите. И гарантирам – не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона.

По силата на Конституцията президентът е гарант за премиера и министрите. Благодаря ви за доверието, че ми поверихте управлението на държавата във време на криза“, каза във встъпителното си слово Донев.

Той се похвали, че разполагал с богат опит и затова убедено твърди, че служебното правителство не е „Б“ отбор.

„И това не е маркетингова приумица, това разпорежда основният закон. 100-ият кабинет няма да разполага със 100 дни толеранс. На нас се пада нелеката задача да търсим решения за кризите без да разполагаме с механизмите на законодателния орган“, каза още служебният шеф на МС.

И добави: „Очаквам работа на 100% за организирането и провеждането на честни избори, възстановяване на доверие в институциите, намиране на изход от всички завещани кризи, сваляне на политическото напрежение и продължаване на работата по Плана за възстановяване и устойчивост“.

Клетвата ни определя принципите, от които се ръководим, напомни Донев.

Той призова колегите си: „Това не е само протоколно изречение. Това е клетвата, с която ще носим отговорност за съдбините на родината и сънародниците ни“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране