02.09.2022 | 22:31
Радев: Кирил Петков е виновен за скока на газа
"Газпром" не била изчерпана възможност, но това не било единственото, каза още той

Президентът Румен Радев използва старта на предизборната кампания за нова доза критики към предишния кабинет на Кирил Петков като прехвърли отговорността за новия скок на цените на газа – 19 процента, върху бившето управление.

„Трябва да е ясно, че този огромен скок в цената на газа се дължи на два танкера за втечнен газ, договорени през юли, чиято цена е почти два пъти по-висока от обявената от бизнеса и потребителите пределно поносима цена. Дори миксирането с азерски газ не може да смекчи тези шокиращо високи стойности. При тези насадени обстоятелства служебният кабинет трябва да положи огромни усилия. Трябва да работи по всички възможни варианти“, каза той в петък.

„Газпром“ е една от възможностите, която не е изчерапана. Това не е единственото решение и не е на всяка цена. „Газпром“ е решение само ако се постигнат добри условия като цена и разсрочване на доставките“, добави.

Според президента служебният кабинет имал ясни приоритети – организирането на честни избори и овладяването на инфлацията. Така той отговори на въпрос как новият скок на цената на газа се връзва с по-раншна заявка на премиера Гълъб Донев, че за дейността на правителството, назначено от президента, може да се съди по начина, по който се справя с газовата криза.

Така месец след началото на служебното правителство президентът обяви бърза смяна на приоритетите му. При съставянето му той му поръча да се спрява с проблемите в енерийния сектор, завещани според държавния глава от предишното правителство. Новият премиер Гълъб Донев още във встъпителната си реч заговори за „хаос и разруха“, а часове по-късно беше сформиран и кризисен енергиен щаб. Досега е известно, че от седемте танкера с втечнен газ, за които имаше оферта, правителството обяви, че ще вземе само един, за който може да намери слот. Министърът на енергетиката Росен Христов миналия петък съобщи, че чака отговор от „Газпром“ за подновяване на преговорите, въпреки противоречивостта на подобна стъпка. Срокът изтече без отговор. Правителството междувременно смени и ръководството на „Булгараз“, а начело вече е Деница Златева.

Самият Радев проведе поредица от срещи по темата за газа, давайки сигнали, че иска той да води развитието на въпроса и да има акцент върху неговите усилия. Той беше вчера и днес и на официално посещение в една от най-богатите на нефт и газ държави в света – ОАЕ. Оттам в четвъртък спомена без никаква конкретика за доставки на газ.

„Инфлацията и ръстът на цените са най-тежките проблеми пред българските граждани и те зависят от редица фактори, но най-важните са цените на горивата, на газа и на тока. Докато механизмът за компенсиране на високата цена на тока работи, макар и с редица проблеми, то снижаването на цените на газа и горивата изисква решителни действия“, допълни още в петък вечер президентът пред журналисти.

По думите му при тези насадени обстоятелства служебният кабинет трябва да положи огромни усилия и да работи по всички възможни варианти за гарантиране на надеждни доставки на поносими цени.

„Затова правителството трябва да продължи работата във всички възможни посоки и варианти, така че да гарантира доставките и тяхната цена. Очаквам правителството да продължи активна работа и за снижаване цените на горивата“, каза още той.

Попитан какво става с отговора от „Газпром“ президентът каза само: „Това са оперативни въпроси към правителството“.

„В условията на криза не трябва да има закъснение в изработването и приемането на бюджета. Служебното правителство е длъжно да го подготви“, смята още Радев.

Той коментира и началото на предизборната кампания за поредния предсрочен парламентарен вот на 2 октомври. Призова да няма червени линии.

„Силно се надявам партиите да са си извлекли поуки и в тази кампания да не горят мостове, по които ще трябва да преговарят за съставане на правителство. Краткият живот на последните парламенти и правителство са ясен показател до къде може да ни доведе чертаенето на червени линии, негативните кампании и отказът от диалог. Надявам се партиите да водят кампания с поглед към бъдещето и основани на фактите, не на злоупотреба с тях.“

„Обществото ни очаква и това служебно правителство да проведе честни избори, които да защитят вота на гражданите и да не допусне той да бъде изкривяван от корпоративен и контролиран вот“, каза още той.

Според него най-важното било след тези избори да има „работещ парламент и устойчиво редовно правителство, които да продължат политиката в защита на българските граждани и на бизнеса в условията на криза“. Да приемат законовата рамка по Плана за възстановяване и устойчивост и да предприемат решителните реформи с дългосрочен хоризонт, които всички очакваме“, изброи още.

5 коментара

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    До фуражката на Просто Киро-абе КУРО/КИРО,много си ми сипатичен с простотията си,ама вземи да прочетеш по-внимателно какво съм написал,А АКО ИСКАШ РАЗЯСНЕНИЯ-ЛЕВАЦИ ОТВАРЯМ В ЧЕТВЪРТЪК.Така,че почакай до четвъртък-ще те отворя как се ловят рибки-бананки на чепаре.
    А това,че съм от село-верно е,но от истинско българско село,а не от помашките колиби,които са на КЪНДЪР в ДИВИЯ.

  2. Просто Киро каза:

    Драги ми Смехурко, Уйчо ПеДко, верно много си проЗД!
    Не Президентът избира, а избирателите!
    Президентът, ако каже да изберат проЗД човек като теб, ще те изберат ли?! Селско парче си.

  3. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    Драги ми Просто Куро,пардон,Киро.Ще ти кажа няколко неща-първо,не съм ДЕдо ПеДко,А Петко,но това не е толкова важно.По-важно е другото-кой натресе просто куро,пардон-киро, в служебните правителства и му даде възможност да заглавичква българския сафрид/паламуд/ с големи приказки и голи обещания в следствие на което сафридът/паламуд,т.е.тъпия българин се хвана на чепарето и си го натресе на кухата кратуна и ще им яде хурката-на куро/киро и хасковския педал с партизанско име’асенка’ още бая време.Нали това беше най-високата фуражка в Бълхария/грешката е вярна/.Но какво да се прави-с такива съветници като един копринен селски кмет и едно педалче,което т.н.’масони’го събличат и онождат за да го приобщят,какво друго,освен тъпотии да очакваш.
    Колкото до БулгаристанСерсемПартиси-те са се самонатресли отдавна,та не е необходимо Президентът да ги натриса.

  4. Просто Киро каза:

    ДЕдо ПеДко, мене ме „натресоха“ българските избиратели, а не Радев. Ако Радев можеше да натрисаше да натресе БСП.
    Радев по Конституция натриса само служебви праветелства.

  5. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    ‘Радев: Кирил Петков е виновен за скока на газа’.
    Господин Президент,а кой ни го натресе тоя ‘харвардски’ мошеник.Не се прави на ударен с мокър екскремент по фуражката,а си поеми отговорността и се бухни в ‘триморието’за което толкова бълнуваш.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране