17.07.2021 | 16:50
Радев: Оставката на Гешев ще е в полза на гражданското общество и цялата страна
Искането да бъде отстранен главния прокурор ще изправи пред изпитание членовете не ВСС, смята Янаки Стоилов

Oставката на главния прокурор Иван Гешев ще бъде в полза на гражданското общество и на страната. Това оглушително мълчание за вихрещата са корупция на най-високи места в държавата, знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии и дълбоко дискредитираха държавата; оглушителното мълчание за харчене на тъмно на милиарди публични средства, докато в същото време прокуратурата агресивно клеветеше неудобните на властта – това дискредитира и делигитимира прокуратурата. Така че, това е закономерен резултат от всичко, случило се до момента“. Така президентът Румен Радев коментира искането на служебния правосъден министър Янаки Стоилов Висшия съдебен съвет (ВСС) да отстрани главния прокурор.

Иван Гешев категорично показа, че няма никакви намерения да подава оставка, а е много малко вероятно предложението за отстраняването му да събере подкрепа във ВСС.

Служебният премиер Стефан Янев от своя страна посочи, че сигналът до Висшия съдебен съвет на вътрешния министър Бойко Рашков има основания. “Обществото очаква смислена реформа в съдебната система, за да може усещането за справедливост да бъде възстановено”, добави министър-председателят.

Янаки Стоилов: Не са големи шансовете за отстраняване на Гешев

“Не смятам, че са големи шансовете този състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе положително по искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, но това поставя на голямо изпитание членовете му да покажат дали те са самостоятелни, дали са еманципирани от позицията на едни или други личности, които имат своята роля във ВСС, а бих казал в много случаи определят и решенията на ВСС“, коментира служебният правосъден министър Янаки Стоилов в събота.

Преди ден той поиска Гешев да бъде отстранен от поста си, защото е допуснал да се изнася информация, събрана със специални разузнавателни средства (СРС). Освен това системно нарушава презумпцията за невиновност с изказванията си и не признава принципа за разделението на властите.

Стоилов обясни пред БНТ, че каквото и да реши Висшият съдебен съвет, “институционално трябва да го приема и какви мотиви и коментари имам е личен въпрос“.

Той припомни, че основание за започване на процедура за предсрочното освобождаване на Гешев е сигнал от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, подаден на 14 юли, за допуснати нарушения от страна на главния прокурор.

По думите му става дума за действия и бездействия на главния прокурор, които представляват тежко нарушение на служебните задължения и накърняват престижа на съдебната власт.

Той обясни още, че не е посредник на вътрешния министър и не е в йерархични отношения с него. В средата на седмица е получил официално самото искане от страна на министъра на вътрешните работи.

„Изправен съм пред алтернативата или то да стои при мене, или да го представя на ВСС. Заедно с представянето на ВСС сметнал съм, че трябва да се извадят основните мотиви, без да се визират самите факти в придружаващата информация“, уточни Стоилов.

“Трябва да е ясно, че сме изправени пред една преценка, която съответства на основание на Конституцията, защото Конституцията наред с обективните причини, които могат да доведат до оставка на магистрати, включително на ръководителите във ВСС допуска две други основания – едното е, ако бъде извършено престъпление, а другото е ако има тежко нарушение или системно неизпълнение на техните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Тази преценка е колкото правна, толкова и морална“, посочи той.

По думите му в информацията, изпратена от вътрешния министър, има и твърдения за извършени престъпления, позоваване на няколко текста от НК.

„Става дума за тенденциозно използване на информация, добита със СРС и разбира се, също избирателно. За това, че не се вижда един и същ критерий, когато трябва да се оценяват действия или бездействия на лица, които заемат висши позиции, за злоупотреба с правомощие за бюро на защита на свидетелите, които са ангажирани в претърсване и изземване. Задачата е ВСС да се произнесе по тези въпроси“.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране