22.05.2021 | 19:46
Радев остро атакува ГЕРБ за подслушването, кюлчетата и Турски поток
Президентът обвини службите в бездействие и нарече кадрови промени в тях неизбежни

Президентът Румен Радев остро нападна ГЕРБ и службите за подслушването, кюлчетата в чекмеджетата, Турски поток и за парите, за които Васил Божков твърди, че е плащал на управляващите като такса спокойствие.

Въпросът тук е, че същите хора, които организират и провеждат подслушванията, сега трябва да проверяват сами себе си. Оттук е необходимостта от някои неизбежни кадрови промени“, коментира държавният глава пред журналисти разкритията, че са подслушвани политици от опозицията.

Веднага след това държавният глава контраатакува ГЕРБ и техните обвинения и затова, че той и служебното правителство атакуват службите точно заради разбитата руска шпионска мрежа. „Къде бяха същите критици, когато тяхното правителство, което отговаряше за организацията и контрола на защита на класифицираната информация допусна не един, а пет български офицери, на които те са издавали допуски за класифицирана информация, да бъдат пробити от чужди служби“, обяви Радев. Става дума за случая от преди няколко седмици с обвиненията срещу общо 6 бивши и настоящи висши военни и чиновници, че са събирали и предавали натовска и българска класифицирана информация на Русия. Самите разследващи обясниха, че са действали поне месеци наред.

Президентът нападна службите и ГЕРБ, че през цялото време на управлението на Бойко Борисов са бездействали и мълчали. „Защо беше мълчанието им за 3 млрд. лева похарчени от нашите пари за „Турски поток”, които никога няма да си върнем. Къде бяха и защо мълчаха 10 години, в които премиерът Борисов забатачи безнадеждно интеркоректора с Гърция и сега нямаме реална диверсификация. Защо мълчаха, когато към тях постъпваше информация за 60 милиона изтеглени кеш от Васил Божков“, заяви Румен Радев, очевидно препращайки и към твърденията на намиращият се в Дубай бизнесмен, че е плащал в кеш такса спокойствие на управляващите.

Можем да говорим още 20 минути какво не направиха българските служби. Защо не питате защо те останаха слепи и глухи за записите, шкафчетата, за 700 млн. за хазарта. Към тези служби постъпва информация от банките, те го потвърдиха, за 60 млн. изтеглени от Васил Божков, които той твърди, че ги е дал на тях. Направете справка кои служби с какво участват“, натърти още веднъж президентът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране