19.01.2017 | 13:15
Радев скандализира НС с репликата: „Имате още седмица“
Новоизбраният президент се изпусна нервите след провокация на депутати

Още в първите си минути като нов държавен глава Румен Радев влезе в конфронтация с парламента, обръщайки се към депутатите с репликата: „Имате още една седмица“. Този гаф, предизвикан най-вероятно от политическата неопитност на доскоршния командир на Военновъздушните сили, даде лош старт на отношенията му с Народното събрание.

Докато Радев четеше с известни препъвания първата си реч пред парламента, депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов се изправи от място с репликата, че президентът е трябвало поне веднъж да си прочете речта предварително, защото така демонстрира неуважение към НС. Радев продължи със словото си, но когато обяви, че неговото „кредо е: малко думи, но резултатни действия“, част от депутатите започнаха още по -шумно да шушукат и да се подсмихват.

Това провокира Радев да прекъсне речта си и да се обърне към народните представители с думите: „Имате още една седмица“. В отговор част от депутатите от Реформаторския блок и Патриотичния фронт напуснаха залата още преди президентът да е завършил словото си. „Той сричаше. Можеше поне да се постарае да прочете веднъж или дваж предварително това слово, за да го произнесе с необходимата гладкост и дикция”, възмути се пред репортери в кулоарите Гроздан Караджов.

„При видимо несъответствие в неговото слово той каза, че ще бъде лаконичен и ще използва думите с точното им съдържание, а в същото време неговата реч беше пример за абсолютно обратното, залата му се изсмя. Тогава той се обърна и каза: Остава ви една седмица”, разясни Караджов, който беше сред напусналите залата.

„Какво иска да каже – че се е качил на облаците и като син Божий раздава присъди?“, възмути се и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Гроздан Караджов стигна още по-далеч, заявявайки, че „заради заплахата към народните представители трябва да се иска импийчмънт на Румен Радев.“

„Накрая, когато заплаши Народното събрание и народните представители – „вие имате още една седмица“ – това показа един неуравновесен характер, който по никакъв начин не може да бъде обединител на нацията“, коментира той. Според него това е първото падане на маските на новоизлюпения президент.“

Почти през цялото време на речта на Радев в пленарната зала цареше хаос, а председателят на НС Цецка Цачева на няколко пъти призоваваше за ред в залата. След като тържественото заседание на НС приключи, премиерът в оставка Бойко Борисов, който присъства в залата с повечето от министрите си, изрази възмущение от поведението на някои народни представители, но коментира и репликата на Радев.

„Една седмица важи за тях и за нас“, каза той и добави, че едно е да четеш неща, които искаш да бъдат направени, а трето и четвърто е да се направят. „Рядък шанс има пред президентът Радев, че му се дава възможност да има и служебно правителство. Така че това, което прочете, за няколко месеца може да е факт, тогава ще можем да отчетем и свършеното“, каза премиерът в коментар за програмното слово на Радев, което на моменти напомняше на програмна реч на нов премиер или на инстанция, наставляваща изпълнителната и законодателната власт какви политики да водят.

Демонстрираното отношение на Радев към депутатите бе осъдено от ГЕРБ, Реформаторския блок и част от Патриотичния фронт, а БСП, ДПС и Красимир Каракачанов оцениха високо речта на новия държавен глава.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов определи репликата на новия президент като „недопустима“: „Не е нормално един президент, който казва в неговата реч, че ще бъде обединител на нацията, че ще бъде президент на всички български граждани, да се обърне към парламента и да каже – остава ви една седмица. България е парламентарна република и той трябва да се отнася с уважение към институцията парламент.“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е на друго мнение. За съжаление, депутатите в този тържествен ден показаха, че не са на висотата на момента и не проявиха политическа зрялост и мъдрост, каза тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране