29.01.2024 | 12:46
Радев за Пеевски: Няма да коментирам г-н Магнитски!
Една от най-отблъскващите привички в дребните души е това, подозират своите низости у другите, заяви президентът

„Аз няма да коментирам г-н Магнитски. Балзак отдавна е заявил, че една от най-отблъскващите привички в дребните души е това, подозират своите низости у другите.“ Така отговори президентът Румен Радев след атаката на председателя на парламентарната група (ПГ) на ДПС Делян Пеевски.

Държавният глава посети Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към СУ „Св. Климент Охридски“ (INSAIT) в София. След това говори пред репортери.

През последните дни Пеевски заговори за „кеш“ в президентската администрация. А тази сутрин от пресцентъра на ДПС съобщиха, че председателят на парламентарната им група е отправил питания към главния прокурор, главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и комисията за противодействие на корупцията за „Кешгейт – пътят на Копринката и “касиерите” на Президента“.

Защо прокуратурата и службите не предприемат или не оповестяват данните за проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация, въпреки многобройните медийни публикации и публично оповестени сигнали, пита Делян Пеевски.

Преди седмица той обяви, че ще търси информация за “пътя на Копринката” и т.нар. “Касиери” на президента, както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Румен Радев.

Обществото има въпроси, а ние сме избрани от хората и аз задавам тези въпроси. Къде са тези дела и защо нищо не е съобщено, запита председателят на ПГ на ДПС. Започваме да питаме по всички въпроси. Всичко трябва да е пред очите на хората. Тъмнината ще свърши, категоричен е Делян Пеевски, съобщи още пресцентърът на ДПС тази сутрин.

Румен Радев днес коментира още: „Виждате, че опитомяването на лидерите на ПП-ДБ може би дава някаква надежда някому, че по същия подход могат да подходят и към президентската институция, но това няма да се случи.“

След въпрос за отправените питания от Делян Пеевски към различни институции президентът заяви: „Първо, аз наистина няма да коментирам слухове и манипулации, медии и сайтове, които, забележете, се цитират едни други без никаква фактология. И ако някой има истински доказателства и факти, е длъжен да го предостави на съответните органи, но и да носи отговорност за достоверността на тези сигнали.“

Румен Радев контраатакува: „Но е много важно и аз призовавам съответните компетентни органи да извадят цялата информация за сигнали, дела на трупчета – ако има такива, но когато си говорим за корупция, аз призовавам тези органи да изкарат всички сигнали, преписки и дела за БТК, за „Булгартабак“, за КТБ, за ББР, за язовири, магистрали, митници, НКЖИ, за „Дунарит“, „Емко“ и отравянето на Гебрев, за подставени лица, собственици на имоти, на бизнеси, на хотели в България и в чужбина и за офшорки. Останаха страшно много въпроси да висят, на които обществото ни очаква отговор. Как да се борим с корупцията при това положение?“

След въпрос дали подготвя политически проект сега или в бъдеще, президентът обясни: „Всъщност цялата тази режисирана медийна истерия издава страх от нова партия. Мога да ви кажа, че този хор на страха обедини не само партиите в „сглобката“, но и малки парламентарни и извънпарламентарни партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверие. Но според мен е наивно да се мисли, че, като омаскаряваш личности, ще промениш настроенията на хората. А хората са възмутени от цените, от схемите, от назначенията, от провала в европейската ни интеграция, от апартаменти с асансьори и от безотговорно управление, така че самата ситуация е такава, че появата на алтернатива е неизбежна. Българите очакват реална политическа алтернатива, която да се противопостави на взаимното изпиране и индулгенция на корупционните скандали; алтернатика, която да върне нормалността и европейската перспектива за България. В момента това, което използват, е добре позната техника: когато след взаимното изпиране не можеш да се отървеш от тежкото наследство и когато в момента има реални корупционни скандали, да създаваш фалшиви такива на друго място.“

На питане дали ще подкрепи създаването на такъв (алтернативен) политически проект, Румен Радев отговори: „Вече съм ви казал, че ако дам доверието си на някоя политическа формация, ще ви го заявя аз сам.“

Президентът щял да действа според Конституцията. Припомняме, че вторият и последен мандат на Радев като държавен глава изтича в началото на 2027 г. Дотогава той според основния закон няма право да участва в ръководствата на партии.

Гледайте тук:

 

 

 

1 коментар

  1. на всеки КМ. каза:

    Значи, че Радев е дребна риба спрямо Пеевски – е факт. Но тука несправедливо се оставят извън разговора двата титана на корупцията в България – Бате Бойко и Сопола, пардон, Сокола. Като ще е гарга, да е рошава – вземете се за ръчичка всичките деца и внуци на Държавна сигурност, и вървете У ЗАТВОРО. Барабар с Васко Ухото, Златев, и т.н., и пр. Комунистически Маймуни – ренегатки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране