02.06.2017 | 2:24
Радио България ще бъде закрито
Остават само програмите на английски, руски и турски

Голяма част от предаванията за чужбина, които можеха да се слушат в интернет по Радио България, ще бъдат закрити. Това стана ясно вчера в сутрешния блок „Преди всички“ на програма „Хоризонт“. Пряко в ефир бе излъчен разговор между генералния директор на БНР Александър Велев и председателката на редколегията на Радио България Даниела Константинова. Засега ще останат само програмите на английски и руски, базирани онлайн, а предаванията на турски ще продължат да се излъчват ефирно, интегрирани в схемата на Радио Кърджали. От ръководството на „Драган Цанков“ 4 уточниха, че журналисти от другите чуждоезични редакции ще продължат да подготвят авторски текстове до момента, в който Радио България ще бъде закрито.

„Ние трябва да отговорим на променената информационна среда. Преди години, когато беше създадено Радио България, все още информация се черпеше от радиото, телевизията и вестниците. Тогава нямаше интернет, нямаше свободно електронно пространство. В момента човек, който търси информация за или от България, може да я намери в много източници. Нашето намерение е да направим портала ни триезичен – на български, английски и руски. Ще продължим, естествено, да произвеждаме радиопрограма на турски език“, каза в ефирa Александър Велев.

Генералният директор на БНР обясни намерението да бъде закрито Радио България с ниския интерес към продукцията му. Даниела Константинова изрази несъгласие с този аргумент. Председателката на редколегията на Радио България цитира примери за буквално мултиплициране на негови емисии в други сайтове и високо споделяне в социалните медии. Отговаряйки на въпроса дали е склонен да преразгледа замисъла за премахването на програмата, генералният директор заяви, че срещу реалностите не може да се върви. Константинова изказа опасение, че със закриването на Радио България БНР ще се лиши от уникално предимство като институция и ще загуби възможността да представя зад граница балансиран образ на страната ни в качеството й на инвестиционна и туристическа дестинация и като държава на духа. Шефката на програмата изрази очакване президентът, парламентът и други институции, пред които колегията на Радио България оспори намеренията за спирането му и изпрати отворено писмо, да се вслушат в нейните аргументи.

Съветът за електронни медии отложи за следващото си заседание искането на генералния директор на БНР за изменение на индивидуалната лицензия на Радио България. Ще бъде изготвен експертен доклад от юристите на регулатора за създадения казус.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране