28.12.2023 | 11:48
Рашков бесен на „Промяната“, обмисля оттеглянето си
Бившият вътрешен министър все по-често остава изолиран от колегите си

Бойко Рашков е на крачка да напусне редиците на „Продължаваме промяната“. Тази информация усилено обикаля коридорите на Народното събрание през последната работна седмица на депутатите, преди да излязат в дълга почивка покрай Коледа и Нова година.

Бившият вътрешен министър все по-често остава изолиран от колегите си, а самият той нямал особено желание да контактува с тях, пише „Филтър“.

Комуникацията му с другите депутати била само официална и в пленарната зала при обсъждането на законопроектите.  Разломът между Рашков и парламентарната му група се видя за последно при окончателното гласуване на промените в Конституцията. Народните представители на ПП и ДБ окупираха трибуната след края на заседанието за обща снимка. На кадъра обаче липсва Рашков, който беше острието им в борбата с политическите опоненти в първото им правителство с премиер Кирил Петков.

Всъщност Бойко Рашков не беше съгласен с част от предложените от мнозинството промени и ги критикува както в комисиите, така и в залата. В миналото е бил член на Висшия съдебен съвет и познава работата на кадровия орган отблизо. С промените в Конституцията ВСС се раздели на две – съдийски и прокурорски, срещу което се обяви депутатът, бивш вътрешен министър и дългогодишен следовател.

Другата му критика е за политическата квота в прокурорската колегия. От 10-имата членове 6 ще бъдат избирани от Народното събрание и само 4 ще са от гилдията. Според Рашков, но и според много други юристи това ще подчини институцията на политиците.

Замисълът обаче беше да е независима от тях, каквито критики търпеше държавното обвинение години наред. Като вътрешен министър, Рашков неведнъж обвиняваше бившия главен прокурор Иван Гешев, че е зависим от политици и изпълнява техни поръчки. Точно членовете на тези, избрани от парламента, го свалиха по-късно.

При гласуването Рашков демонстративно натисна копчето „Въздържал се“, за да покаже, че не се съобразява с волята на мнозинството, в което са колегите му от парламентарната група на ПП-ДБ.

Рашков стана депутат с цел да се върне в МВР или да оглави реформираната КПКОНПИ. Свърши много работа на „Промяната“ като министър и влезе в остри сблъсъци с ГЕРБ и ДПС. Сега е принуден да е с тях в едно мнозинство и очевидно се чувства неловко от този факт. Дори е обиден на своите заради сглобката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране