30.04.2023 | 10:57
Рашков е разменната монета за бъдещо правителство
Борисов простил на Кирил Петков, но няма прошка за ареста

Бойко Рашков е разменната монета между ГЕРБ и коалицията „Продължаваме промяната” – „Демократична България” (ДБ-ПП) дали ще могат да си стиснат ръцете и да направят заедно правителство или не. За поредния пазарлък под масата между двете сили разказаха за „Уикенд” депутати.

Докато във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че с Кирил Петков са си простили хвърлените камъни и обиди по време на кампанията и преди това, то според избраници от кръжеца край Борисов, началникът им никога нямало да прости на Бойко Рашков за ареста си посред нощите. Затова и при евентуално съвместно управление Рашков не бивало да става част от Министерски съвет – нито като вътрешен министър, нито като правосъден, настояли от първата политическа сила пред евентуалните партньори.

ГЕРБ са категорични, че не искат повече да виждат лицето на бившия МВР-шеф в правителството, ако „Промяната”, искат някаква подкрепа от тях. Говори се, че и самият Кирил Петков вече бил доста поизплашен от мастития следовател, когото направи почти недосегаем. Слуховете, че Рашков „държи” с нещо бившия премиер пък са все по-чести, затова и ексминистърът си позволил без да осведоми Петков да арестува Борисов и компания преди година, заради което сега може да не види министерско кресло при евентуална договорка между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Във вторник двете формации стоплиха почти напълно отношенията си на лидерска среща в парламента по инициатива на Борисов. На нея, естествено, не стана въпрос за Бойко Рашков, но намекът на Борисов бе повече от ясен, когато поиска от екипа на Кирил Петков имената на евентуални премиер и министри.
„Може да ни предложите правителство, което заради личности не може да приемем и тогава директно отиваме на избори”, заяви Борисов в типичния си стил. Асен Василев и Кирил Петков пък заувъртаха, че първо трябвало да се обсъди обща управленска програма, а идеята на Борисов да види министрите и премиера на ПП била „откровено казано, нетрадиционна”. Двете формации се уговориха негласно да тупат топката до край на преговорите с изготвяне на въпросната програма, консултации със структурите си по темата и обсъждане на имена, докато иначе под масата не постигнат договорка относно Рашков и разпределението на министерските кресла. Освен това в МВР, друго също е опасен терен за преговорите между двете формации, научи „Уикенд”.

Късно следобед във вторник Борисов дори настъпи по-остро, като обяви, че ако не получи списък с имена от ПП, партията му ще предложи кабинет на малцинството. „В деня на връчването на мандата ние трябва да се наясно или с наш състав на кабинет, или с техен състав на кабинет. Ако го нямаме, ние ще предложим наше правителство на малцинството. За да видим може и да се сглоби нещо добро. Мисля, че по начина, по който говорихме по важните теми, може да направим и по останалите нещо добро“, заяви лидерът на ГЕРБ. И похвали Асен Василев, с когото „може да се работи и усеща къде ПП са сгрешили и може да се поправят”.

Именно Василев е един от инициаторите „Промяната” да се целуне с ГЕРБ още от миналата година, което доведе до разрив между неговото лоби и кликата на Петков в ПП, твърдят наши източници. От думите на Бойко Борисов пък стана ясно, че с „Промяната” имат допирни точки и намекна, че само имената на евентуални министри могат да са пречка за съвместен кабинет.

Въпреки че служебното правителство внесе обещания проектобюджет, ГЕРБ и ПП също повдигнаха темата. Пропускайки, че помежду си вече са обсъдили как нито една партия не иска и да чуе за финансовото министерство.

Столът на Росица Велкова е „горещ картоф” и за двете партии, тъй като какъвто и бюджет да се внесе, то той ще е пагубен за всяка една от тях. Причината е, че държавата няма друг избор освен да „затяга коланите” и да орязва разходи, а въпреки обещанията преди вота на 2 април, може да се стигне и до вдигане на косвени данъци, разясниха за „Уикенд” депутати.

„Никой не иска това министерство, нали ако го вземем ние, утре те нас ще обвинят, че стягаме колана и орязваме разходи, замразяваме доходи или ще теглим нов заем. А ако успеем изобщо да вържем бюджета, то дефицитът няма как да е 3% и ще ни обвинят, че отдалечаваме България от Еврозоната. Ако го вземат те, то се страхуват да не ги обвиним в същото. Това е. Никой няма интерес да го вземе това министерство! Е, има как да вържем бюджета, даже и излишък има как да има, но дали сме готови да платим такава цена”, разясни пред „Уикенд” един от участниците в лидерската среща във вторник. БСП пък вече се обявиха като опозиция на правителството още преди да е сформирано каквото и да било и да са проведени разговорите с тях.

1 коментар

  1. Емигрант каза:

    Идиоти….сър!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране