29.11.2021 | 13:24
Рашков и Гешев с нови данни за „Барселонагейт“
Според Бойко Рашков, главният прокурор на България смята МВР за поделение на неговата институция

Излязоха нови данни за делото „Барселонагейт“. Мониторинговата група към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент ще обсъжда тази вечер резултатите от посещенията си в България, Словакия, Словения и Унгария.

Делегацията, която посети България в края на септември, призовава Еврокомисията да затегне мониторинга и одита на еврофондовете.

В доклада се подчертава, че остава проблемно преследването на корупцията по високите етажи на властта. Евродепутатите обръщат внимание, че въпросът с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор остава да бъде решен в контекста на по-дълбоки съдебни реформи веднага, щом политическата ситуация го позволи.

От срещите с различни представители на властта са цитирани думите на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, че главният прокурор на България смята МВР за поделение на неговата институция. Той е казал, че политическата зависимост обяснява защо няма започнато разследване срещу бившия премиер Бойко Борисов, въпреки снимките и записите.

От своя страна главният прокурор Иван Гешев е заявил, че „Барселонагейт“ е в досъдебна фаза и по тази причина не може да иска или да дава каквато и да било информация без съгласието на наблюдаващия прокурор. Той е обещал да изпрати допълнителна информация за методологията на разследването на случаите и на т.нар. златни кюлчета, ако има такава.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране