08.06.2021 | 15:33
Рашков: Служители на ДАНС се намират в спецпрокуратурата
Иван Гешев превръща хора от службите в защитени свидетели срещу ръководството на МВР, твърди вътрешният министър

Служители на ДАНС се намират в специализираната прокуратура, където по линия на прекия контрол извършват проверка на материали, които съдържат класифицирана информация. Това обяви в интервю за Свободна Европа  служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. Повод за неговите думи стана въпрос дали са верни информациите, които се появиха в БНТ и Би Ти Ви, че агенти на ДАНС са влезли в три ключови структури за борба с престъпността – Главна дирекция „Организирана престъпност“, Главна дирекция „Национална полиция“ и специализираната прокуратура и, че изземвали секретни документи, касаещи досъдебни производства и разследвания.

Според Рашков влизането на ДАНС в специализираната прокуратура било рутинна работа и нямало нищо чрезвичайно в това. Вътрешният министър обяви, че е бил в националната полиция и изобщо не е видял някакво влизане на ДАНС. Отделно от това имал среща с шефа на ГДБОП, който не му е споделил за някакви агенти на ДАНС в службата. Затова и той смята, че информацията за хора на Агенцията в МВР не е вярна. Веднага след като се прибрал от националната полиция, Рашков се обадил и разбрал, че хората на ДАНС били в специализираната прокуратура, но заради рутинната си дейност. Според него обаче било измислица, че служители на Агенцията изземвали документи по разследвания и с подобни тези някой, най-вероятно ГЕРБ целяла да внася смут в държавата.

И до момента няма никаква официална информация по случая с проверката на ДАНС, освен казаното от Рашков. Всички опити да бъдат открити ръководители и говорители на прокуратурата, включително и на специализираното държавно обвинение се оказаха напразни.

По време на интервюто за Свободна Европа, Рашков нападна прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев като обяви, че приближени до него служители на ГДБОП били образували на конвейр досъдебни производства. Отделно от това се привиквали такива хора като свидетели и те били веднага превръщани в защитени свидетели, вероятно срещу сегашното ръководство на МВР. На Рашков му били известни два подобни случая, още не бил наясно кои точно са те, но се опитвали да се ориентират. Това е абсурдно, сякаш ръководството на МВР ги заплашва тези хора, обяви вътрешният министър.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране