13.12.2016 | 11:54
Реформаторите взеха мандата, искат Борисов за премиер. Плевнелиев се зарадва
СДС, БНД и БЗНС се явиха при президента, ДБГ на бойкот

Реформаторският блок си получи мандата за съставяне на правителство от президента Росен Плевнелиев и си го задържа, както обяви минути преди това пред медиите в централата на СДС зам.-председателят на синята партия Румен Христов.

Реформаторите отидоха при Плевнелиев след спешно заседание тази сутрин на ръководството на Реформаторския блок, тъй като до последно ДБГ и останалите спореха по въпроса връщат или взимат мандата. Разцеплението в РБ по въпроса си остава обаче, защото ДБГ се оказаха твърдо против и дори не изпратиха свой представител при президента.

В същото време в петък, миналата седмица, на заседание на парламентарната група бе решено мандатът да бъде върнат. От СДС обаче обявиха, че заседанието на групата е било нелигитимно и нямало кворум.

При Плевнелиев дойдоха само представители на втория ешелон на СДС, БНД и БЗНС, без нито един лидер. С тях нямаше представители на ръководството освен от ДБГ, и никой от хората на НПДС и ДСБ. При президента от РБ дойдоха Румен Христов, Борислав Великов, Костадин Марков и Александър Христов.

Лидерът на НДПС Орхан Исмаилов обаче каза на излизане от заседанието на Изпълнителния съвет на РБ половин час по-рано, че е било взето възможно най-отговорното решение в ситуацията – зе вземане на мандата.

Ще вземем мандата и ще се опитаме да съставим кабинет с консултации с ГЕРБ, обяви Христов минути преди да дойде на „Дондуков“2. Той не е номинираният за премиер, защото при връчване на трети мандат Конституцията не го изисква. Христов посочи че РБ ще преговаря с ГЕРБ те да излъчат министър-председател и си дават срок до понеделник да успеят да формират реформаторско мнозинство. По изчисленията на Румен Христов заедно с ГЕРБ и ПФ щели да заформт 130 депутати.

Плевнелиев пък не скри, че е щастлив, че най-сетне някой не му връща мандата. Той заяви, че се радва много да ги види и ги поздрави с добре дошли.

„Намираме се в конституционна процедура, в която президентът ще връчи третия и последен мандат за съставяне на правителство в това НС. Заслужава си да опитаме”, обнадежди се президентът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране