30.11.2018 | 19:28
Решено: „Турски поток“ минава през България“
"Газпром" е заинтересован от реализацията на този проект и очаква обявяването на Третата, обвързваща фаза

Втората тръба от „Турски поток“ ще мине през България – това е потвърдено официално от „Газпром“. Новината съобщи на брифинг в НС енергийният министър Теменужка Петкова. Становището на руския газов гигант бе оповестено буквално минути след гласуването в парламента на Енергийната стратегия.
„Газпром“ внимателно следи развитието на проекта за разширението на националната газопреносна мрежа на България, която се реализира от „Булгартрансгаз“ в участъка от българо-турската граница до българо-сръбската граница, обяви ТАСС, позовавайки се на съобщение от компанията.

„Газпром“ е заинтересован от реализацията на този проект и очаква обявяването на Третата, обвързваща фаза, пише още в съобщението. „Газпром“ планира да вземе участие и в резервирането на мощности, като решението ще бъде взето с оглед на условията, които ще станат известни при обявяването на старта на Третата обвързваща фаза, се посочва още в информацията.

„Газпром“ иска да резервира капацитет от газопреносната ни мрежа на границата с Турция, потвърди енергийният министър. Това е наистина много добра новина за нас, коментира Теменужка Петкова.
За да се стигне до решението, са правени анализи на икономическата и финансовата ни сигурност. Правен е и пазарен тест. След третата фаза, която е решаваща за проекта, ще стане ясно за какви количества ще става въпрос и за какъв срок, добави министър Петкова. Тя уточни, че трябва да изградим двее компресорни станции и 11-километра нова инфраструктура от турската граница до наша територия плюс още 474 километра нова тръба до Сърбия. Инвестицията ще е от страна на „Булгартрансгаз“. По предварителни разчети разходите за тръбата през българска територия се оценяват на 2,8 млрд. лева. За строителството ще бъде обявена обществена поръчка.

Енергийният министър Теменужка Петкова е убедена, че страната ще успее да спази всички срокове за пускането на втората тръба на „Турски поток“.

„Булгартрансгаз“ възнамерява да проведе през декември търг за бъдещите мощности на газопроводите на входа на българската система от Турция и на изхода в Сърбия. Капацитетът на входа, който се предлага за резервиране от 1 януари 2020 за 20 години, е 15,8 милиарда куб.м. годишно /което напълно съответства на капацитета на едната тръба на „Турски поток“/, на изхода – 4 милиарда куб.м., при това от 1 януари 2021 г. там той трябва да се увеличи до 11 милиарда куб.м.

За доставките на тези обеми от Турция през България ще бъде използвана част от съществуващата инфраструктура в реверсен режим. Около компресорната станция „Провадия“, в североизточна България, ще бъде построена станция „Нова Провадия“ и от нея ще бъде изграден нов газопровод с дължина 474 км и налягане 7,5 МПа, което ще се поддържа от още една компресорна станция „Расово“ край границата със Сърбия. Газопроводът ще пресича границата в района на град Зайчар.

Втората отсечка, предназначена за доставки на Балканите, ще бъде само частично натоварена през 2020 г. – за доставки в България, Гърция и Сърбия – а капацитетът ще бъде запълнен напълно през 2022 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране