17.05.2022 | 11:32
Румен Овчаров: Вместо да намалим цената на газа, я удвоихме
Защо решихме да подкрепим Украйна, която не спазва Минските споразумения, под които са се подписали като гаранти Меркел и Макрон?

– Кой е най-големият проблем пред България днес?
– Бих използвал една фраза на Мартин Лутър Кинг: На този смят няма нищо по-опасно от искреното невежество и съвестната глупост. За някои от управляващите днес дори бих модифицирал този израз: няма по опасно от безсъвестната глупост, защото действията им са и безсъвестни.

– Предполагам визирате определена част от управляващите.
– Естествено. Нямам предвид участието на БСП в управлението, което оценявам като положително. БСП е стабилизиращ фактор в управлението. Фактор, който не е подвластен на чужди влияния и интереси, имам предвид външнополитически и икономически влияния. Фактор, който не взима прибързани решения. И преди всичко БСП е фактор, който работи в полза на избирателите, които са го пратили в това правителство, както и за страната ни.

– Кирил Петков заяви, че е договорил 2 кораба с втечнен газ за България, които ще дойдат на по-ниска цена от тази по договора ни с „Газпром“. Смятате ли, че това е реалистично?
– В една руска вълшебна приказка се казва така: иди – не знам къде, намери – не знам какво, донеси – не знам си що. Та и в този случай е така. Някакви кораби отнякъде на неизвестна цена отиват неизвестно къде.
Например, къде точно ще дойдат тези кораби, за да ги разтоварим? Къде втечненият газ ще се регазифицира? Капацитетите за това бяха изтъргувани през април. Само една фирма е резервирала капацитети до края на годината – „МЕТ енерджи“. „Булгаргаз“ не е резервирал капацитети за гръцкия терминал за втечнен природен газ в Ревитуса. За турския терминал не може да се мисли, защото там се искат лицензи, за да имаш капацитети. Освен това, ако трябва цялото си потребление да го задоволим от кораби, на нас ще са ни нужни 26 такива танкера на година.

– На каква база се сравнява цената на тръбния и втечнения газ?
– Няма база за сравнение. Защото 25% от количеството втечнен газ, което се компресира, се използва за тази компресия. Освен това по време на транспорта се губят още около 5%. Регазификацията отнема също около 10%. От един кораб със 140 млн. кубически метра товар на практика ще можем да ползваме с 40% по-малко газ – 86 млн. кубометра. Като добавим към тази сметка и транспортните разходи, нали разбирате, че няма как цената да е по-ниска от тази на руския газ. Така че това са приказки не за наивници, а за балъци. То се вижда и в този момент.

През април заменихме руския и азерския газ на 142 лв. за МВтч, за гръцки газ на средна цена над 120 евро на МВтч. Т.е. пак руски газ, но минал през гръцката доставка. Цената за май месец ще бъде във всички случаи около 100 евро за МВтч. „Продължаваме промяната“ даже направиха и груб политически гаф. Те, първо, не допуснаха никакви коалиционни обсъждания на този въпрос. Второ, няма решение на МС. Има внесена една информация от енергийния министър и решение той да поиска информация от „Газпром“. И изведнъж на 27 април на пресконференция на „Продължаваме промяната“ те обявяват, че България се отказва от руския газ. На какво отгоре? Санкции срещу доставките на руски суровини няма.

– Знаете ли защо се отказахме от руския газ?
– То е много просто. Първите 2 държави, които трябваше да платят в рубли, бяха длъжни да покажат, че са твърдо против Русия. Първата беше Полша – там нещата са ясни. България трябваше да се покаже на едно ниво с Полша. Е, показахме се и сега си плащаме за това. Вместо да имаме намаление на газа, каквото трябваше да имаме през май. Защото цената на холандската борса, която е определяща по цената на договора ни с Русия, спадна от 130 евро на 100 евро в края на март и април. Т.е. с 30 евро по-малко или около 24%. Ние обаче я удвоихме сега.

– Какво ще коства това решение на бюджета?
– Не знам как ще излезе топлоснабдяването в края на годината. Другите големи потребители са частни фирми от металургията, циментовите и торовите заводи и т.н. Какво ще им коства на тях обаче е въпрос, на който някой ще трябва да отговори. Какво ще коства на селското стопанство, което ще трябва да купува торовете на по-висока цена, също е голям въпрос. Това са все проблеми, които не може с лека ръка да се коментират от двама герои, които щели да оказват отпор на руския рекет. Какъв рекет? Това е много смешно.

Значи, не е рекет, когато България възлага на американска фирма да докаже, че може да се построи 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“ от същата тази американска фирма, какъвто беше случаят през 2012 г. Или когато на въпросната американска фирма й беше възложено от правителството на ГЕРБ да докаже, че в реакторите на АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде използвано американско гориво. Т.е. фирмата производител обосновава, че може и ние приемаме това като независима оценка. Но пък се смята за рекет, когато ти продават природен газ на приблизително двойно по-ниска цена.

– Обяснете защо Русия подходи по този начин?
– По една единствена причина. 300 млрд. долара руски авоари са запорирани във всички банки по света. Така че Русия не иска да рискува оттук нататък плащанията към „Газпромбанк“ да бъдат задържани някъде си. Затова тя предприе хода за превалутиране в рубли за доставки на газ. Плащанията са два типа – авансови, каквито са нашите, и чрез банкови гаранции. По решение на банката и чрез системата SWIFT винаги може да задържи парите. Ако трябва да обобщя – Русия не се разпадна от ядрените санкции на ЕС и САЩ. Даже напротив. Търговският баланс на Русия е на плюс – за първото тримесечие с 58 млрд. долара. Такъв положителен баланс Русия не е имала – нито по царско време, нито по време на СССР. А е във война. Излишъкът в бюджета за първите 4 месеца на годината пък е около 40 млрд. евро. Това също е рекорд. Износът за Китай е увеличен с 31%, а само на природния газ увеличението е с 60%. Инфлацията в Русия е 4-5% на годишна база. Сравнете я с инфлацията в ЕС, която е над 8%, сравнете я със спада на БВП на САЩ за първото тримесечие с 1,4% и ми кажете: кой губи от тези санкции? Глупави и лицемерни санкции на държави, които просто не си свършиха работите.

– Влязохме и в енергийната война.
– Тук загубата на Европа е гарантирана. Защото Русия предлага продукт със стойност, а получава срещу това едни хартии, които ЕЦБ печата вече десетина години нон стоп. И отгоре на това й замразяват сметките по света. Отварям една скоба тук – в САЩ вече разбраха, ескалацията на доставките на оръжие за Украйна е опасна. Опасна за самата Украйна, преди всичко, и после – за Европа. Защото Русия няма да има друг ход, за да спре тези доставки, освен да започне да бомбардира ключовата инфраструктура на Украйна. Мостовете на жп, на магистралите, това са и електроснабдителните мрежи. Тогава в Украйна ще разберат какво е война.

Сега 2/3 от страната не е във война. Там има и ток, и интернет, и вода, и храна. Но когато бъде разбита инфраструктурата, всичко това ще изчезне. Няма да има ток, стоки в магазините, а зимата ще е студена. Но Русия няма да може да спре всички тези оръжия и когато те достигнат източната граница и започне обстрел на територията на Русия, тогава съм сигурен, че ще почнат да падат ракети и зад западната граница на Украйна. Там, откъдето идват тези оръжия. Тогава ще стане страшно.

Ще бъдем на един ръб, на един сантиметър от другата, голямата война. И затова не мога да разбера тези „ястреби“, които ни тикат натам. Това са хората, които ни правиха контрапротести през 1999 г., когато ние протестирахме срещу войната в Югославия. Защото тогава падаха „демократичните и цивилизовани“ американски бомби в Белград. Сега падат руски бомби, които са също толкова „цивилизовани и демократични“.

С тези двойни стандарти трябва да прекратим. Ако сме срещу войната, трябва да сме наистина против. Няма цивилизована война. Падат ли бомби, значи умират хора.

Защо решихме да подкрепим Украйна, която не спазва Минските споразумения, под които са се подписали като гаранти Меркел и Макрон? За тях има резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Кой изби 13 000 души в Донбас? Къде бяха нашите миротворци – Стефан Янев и президентът Радев, миналата година, когато се събираха на тия съвети в Европа? Защо не попитаха какво иска Русия? Тя иска да се спазят ангажиментите на НАТО отпреди 30 години и Минските споразумения.

България изобщо трябва да преосмисли позицията си. България трябваше да бъде страната, която да внася разум в тази сложна ситуация. Време е да започнем да мислим с главите си и да си защитаваме интересите.

В. Дума

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране