05.08.2022 | 13:36
Русия гони 14 наши дипломати, Лавров обвини Кирил Петков
Само посланик Атанас Кръстин ли остава в Москва?

Русия гони 14 български дипломати, съобщи руското външно министерство. Мярката на Москва е реципрочна мярка спрямо България, която обяви за нежелани 70 руски дипломати в края на юни.

На втори юли тази година премиерът по това време Кирил Петков обяви, че общият брой наши дипломати в страната е едва 12.

Това означава, че или данните му не са били коректни, или сега ведомството на Лавров гони не само представителни лица, но и технически персонал. Не е ясно дали в Москва остава единствено посланика ни там – Н. Пр. Атанас Кръстин.

„Кръстин е бил поканен при Лавров, където му е била връчена нота за обявяване на персон-нон-грата на 14 сътрудници на дипломатическото представителство и консулските учреждения на България в РФ“, уточняват в анонс от министерството на външния министър.

„Мярката е в отговор на с нищо немотивираното решение от българска страна да обяви за персона нон грата 70 сътрудници на нашите задгранични учреждения във връзка с квотната численост на дипломатическия и административно-техническия персонал на Русия в България. Подчертаваме, че отговорността за последствията на тези контрапродуктивни стъпки лежи изцяло върху правителството на България начело с Кирил Петков“, добавят от канцеларията на Лавров и Мария Захарова.

„Убедени сме, че неприятелските стъпки по отношение на Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ“, твърдят от там.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране