01.10.2015 | 0:03
Русия удари в Сирия
Путин: Няма да чакаме терористите да дойдат у нас, ще ги унищожим

Русия започна въздушните удари срещу „Ислямска държава“ в Сирия, възнамерява да води военната си кампания съгласно международното право и разчита на гъвкавост и компромиси от страна на сирийския президент Башар Асад.

Днес следобед руската бойна авиация нанесе първите въздушни удари в Сирия. Ударите бяха нанесени в района на град Хомс и област Хама. Първи за операцията съобщи американски висш военен представител пред Си Ен Ен. Той уточни, че САЩ са били информирани за предстоящата въздушна операция час преди нейното започване. От Пентагона заявиха, че Русия е поискала Вашингтон да прекрати своите полети над Сирия. Това искане категорично е отхвърлено от Америка.

Самият руски президент Владимир Путин заяви на правителствено заседание, че всички страни са били информирани за действията на Русия в Сирия. Единственият правилен път в борбата с международния тероризъм е борбата с него на вече завладяваните от терористите територии, без да се чака кога те ще дойдат в дома ни, заяви Путин по-малко от час, след като руските бойни самолети нанесоха първите си въздушни удари срещу позиции на ИД в Сирия в района на град Хомс. Стопанинът на Кремъл припомни, че ИД отдавна са обявили Русия за свой враг.

Президентът Путин подчерта също, че борбата с международния тероризъм трябва да се води в съответствие с международното право, т.е. според резолюции на ООН или по молба на легитимното правителство на страната.

„Нашите партньори в Сирия не разполагат нито с едното, нито с другото“, каза той. По-рано сирийският президент Башар Асад се обърна с официално писмо до президента Путин с молба Русия да окаже помощ на Сирия. Русия не възнамерява да се хвърля през глава в конфликта в Сирия, действията ще се извършват в строги рамки, изтъкна още Владимир Путин.

Подкрепата за Сирийската армия ще бъде ограничена о време. Владимир Путин предложи на всички заинтересовани страни да се включат към дейността на информационния център в Багдад. „Смятаме за възможно и целесъобразно да се обединят усилията на всички заинтересовани държави в борбата с международния тероризъм и да се организира съвместната работа, като се опираме на Устава на ООН“, посочи той. В Москва се надяват на активната и гъвката позиция на сирийският президент Башар Асад по въпроса за политическото регулиране в страната и на готовността му за компромис, допълни Путин.

Той подчерта, че окончателното и дългосрочно регулиране в Сирия е възможно „само на основата на политически реформи и диалога между всички здрави сили в страната“. По думите му президентът Асад е готов за такъв процес Руското министерство на отбраната официално съобщи, че ВВС на страната са започнали да бомбардират позициите на Ислямска държава в Сирия.

Ударени са по-конкретно военна техника, комуникационни възли, транспортни средства, складове с оръжия, боеприпаси и горивно-смазочни материали, принадлежащи на ИД. Вече има качени снимки и видео от град Хомс и провинция Хама, на които се вижда как руски самолети бомбардират позиции на бунтовниците, които се сражават срещу режима на Башар Асад. Все още не се знае броят на пострадалите, но от снимките се виждат, че има ранени цивилни. Това съобщава на свой ред Сирийската освободителна армия, цитирана от „Индипендънт“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране