27.04.2015 | 19:38
Руски олигарси заплашили Путин, че няма да управлява
Тероризмът изправи Русия на ръба на разпадането, заяви президентът в нов документален филм за него

През 1999 г. в Русия фактически управляваше група олигарси, призна руският президент Владимир Путин в интервю за руската телевизия „Россия 1“ по повод филма „Президентът“, който разказа за 15-те години от управлението на Путин. „Някои от тези олигарси, когато аз бях председател на правителството и когато президентът Борис Елцин обяви, че ще се кандидатирам за държавен глава, дойдоха при мен в кабинета ми, седнаха срещу мен и ми казаха – но нали разбирате, че президент тук вие никога няма да бъдете. На което аз им казах, че ще видим. Ето такива сцени се случваха с мен в Белия дом, сградата на правителството в Москва“, разкри Путин. На въпрос как е успял да озапти олигарсите, той отговори лаконично: „Различно, с различни средства.“

През 1999 г. тероризмът в Северен Кавказ изправи Русия на ръба на разпадането, което наложи решителни действия за борба с него, каза Владимир Путин. „Тогава реших за себе си, друг избор няма – трябва да стигнем докрай. Невъзможно бе да направим нещо друго, освен да смажем този тероризъм – няма начин да се разберем с такива хора“, допълни той. Путин разказа как е чел в доклади на руските тайни служби цитати от подслушвани разговори на международни терористи, според които в онзи момент е имало уникална историческа възможност „да откъснат Кавказ от Русия“. „Е, и за нас бе ясно, че или ще задържим нещата сега, или вече никога няма да имаме шанс да спасим страната“, заяви президентът. Мнозина премиери и президенти са му казвали след това, че според общото мнение към 1999 г. Русия е щяла да спре да съществува в предишния си вид. „Въпросът е бил само кога ще стане това и какви ще са последиците с оглед на това, че става дума за голяма ядрена сила“, добави Владимир Путин. „Русия ще брани своите геополитически интереси. Другите страни трябва да разберат това и да се отнасят с уважение към нея“, изтъкна Владимир Путин в интервюто си за филма „Президентът“.

Като най-трагичните събития през 15-те години, откакто е във висшите ешелони на властта в Русия, Путин определи терористичните нападения на улица „Дубровка“ в Москва по време на мюзикъла „Норд Ост“ през 2002 г. и в северноосетинския град Беслан две години по-късно. „В никакъв случай, никога и никъде не бива да се правят и опити дори за използване на терористи с цел решаване на собствени моментни политически, даже геополитически задачи“, подчерта руският лидер. „Защото, ако бъдат подкрепени на едно място, те ще надигнат глава на друго и със сигурност ще ударят онези, които са ги подкрепяли вчера“, обясни Владимир Путин. Според него обаче Западът не се е вслушал в предупрежденията на Русия, че връзките с терористи са опасно нещо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране