21.06.2017 | 0:01
С празни приказки Неделчева/Габриел почти се добра до еврокомисарската заплата от 22 000 евро
В отговорите доминираше коректна обща фразеология, подготвена от експертите на Европейската комисия, на които тя благодари накрая, че "работиха изключително много за подготовката на изслушването ми днес"

Кандидатката от България за еврокомисар по цифровите технологии Мария Габриел преодоля без затруднение процедурата по препитване в Европейския парламент, която продължи половин час по-малко от предвидените три часа, защото въпросите бяха съкратени от 25 на 22. Така тя е на крачка от еврокомисарския пост, който ще й донесе 22 000 евро чиста месечна заплата. Отделно тя ще получава бонуси и привилегии като европейски министър.

Доминираха питания от общ характер за защитата на личните данни в интернет, за авторските права, за премахване на геоблокирането на достъпа до съдържание, за киберсигурността, закрилата на децата, речта на омразата, свободата на словото, бъдещето на телевизия Евронюз и пр.

В отговорите доминираше коректна обща фразеология, подготвена от експертите на Европейската комисия, на които Мария Габриел благодари накрая, че „работиха изключително много за подготовката на изслушването ми днес“. Когато навлизаше в твърде професионални теми на цифровизицията, тя обещаваше да се запознае допълнително с проблематиката в сътрудничество с други комисари, с евродепутати и с експерти в генералните дирекции на ЕК. По спорни въпроси предлагаше да се търси решение чрез диалог и сътрудничество, но избягваше да взема страна.

Координаторите на водещите комисии по индустрията и по културата ще се съберат утре в 14:00 ч. брюкселско време, за да оценят представянето й, но водещият процедурата Йежи Бузек не се сдържа да каже: „Мисля, че отговорите бяха точни“, като добави веднага – „това зависи от координаторите“. Сутринта становища ще дадат представителите на още три комисии, които наблюдаваха изслушването.

1 коментар

  1. аз каза:

    само аз ли виждам празнота в погледа й ?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране