13.03.2024 | 22:18
Съдът направи за смях МВР и пусна Червения пират
Илко Захариев е искал да адресира недоволство спрямо политически събития в страната, смята съдът

Съдът отмени мярката за неотклонение „задържане под стража” и не наложи друга на Илко Захариев, станал известен като Червения пират. Така той следва да бъде освободен в срок до три дни, ако решението на съда не бъде обжалвано.

Така съдът направи за смях МВР, което първо прехвърли върху Захариев всички закани върху магистрати и политици, а после дни наред го издирваше и не можеше да го хване. Според съда обвиняемият е автор на множество електронни писма – до прокуратурата, МВР или други. Адресирал реплики до лица, за които е известно, че са обществено известни. Или пък срещу такива, за които се знае, че в последните месеци са публично известни, намират място в публикации и телевизионни предавания.

Отчита се това, че надали обвиняемият има реална цел да реализира деяние към изброените лица, а иска да адресира недоволство спрямо политически събития в страната. Или пък цели да придобие някаква обществена известност.

„Използваният начин може да не е обществено приемлив, но не е достатъчен, за да се приеме, че осъществява престъпление. До подобен извод сочи и използваният изказ. Несвързани изрази и обидни реплики спрямо различни лица. Определената спрямо него мярка трябва да бъде отменена и да не бъде вземана друга”, се казва в определението на съда.

„Хората, с които съм заключен, са под моето ниво. Те ме тормозят, говорят елементарни глупости, подиграват ми се. Гледат телевизия, пък аз не гледам”, обяви Захариев пред съда. В залата Захариев обясни, че „по цели нощи не спи и чува гласове“. По думи на адвоката на мъжа – той е болен и има нужда от лечение, което няма да може да получи в ареста, разказва Би Ти Ви.

Въпреки това от прокуратурата настояха той да остане в ареста, но съдът не уважи искането им. Пред медии адвокатът на Захариев обясни, че има вероятност „той да е бил набеден за част от заплашителните имейли“. „Има огромна разлика в стилистиката, посланията, политически има. Той е използван и е влязъл като цел за използване от първото си дело“, коментира адвокат Георги Георгиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране