24.06.2015 | 1:21
Съдът отмени рекордната глоба на врачански сайт заради „невярна информация“
КФН санкционира медията със 100 000 лв.

Врачанският районен съд отмени глоба в размер на 50 000 лева, наложена на местното издателство „Конкурент Нюз“ от Комисията за финансов надзор (КФН) заради публикация от 27 юни 2014 г. със заглавие „Проверихме има опашка пред ПИБ“.

Санкцията е била наложена на 6 януари, тъй като според комисията, председателствана от Стоян Мавродиев, статията нарушава Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, разпространявайки невярна информация, която е можело да бъде подвеждаща за състоянието на Първа инвестиционна банка (ПИБ).

В решението на съда се спомена, че първоначалния акт за установяване на административно нарушение от 13 октомври 2014 г., въз основа на който се съставя наказателното постановление, е бил съставен в отсъствие на свидетелите, които са посочени в акта, а самите те са се подписали в последствие.

Съдът също констатира, че наказателният орган е приел констатациите на акта за безспорни и е издал неправилно и незаконосъобразно наказателно постановление.  Магистратите отбелязват още, че статията е публикувана половин час по-късно от посочения в нея час и на интернет сайт, който няма широка аудитория и не е сред водещите медии, което прави неоснователно твърдението, че е можела да повлияе на инвестиционните пазари.

На трето място съдът посочва, че наложената глоба от 50 000 лева е незаконосъобразна, а данните за имущественото състояние на жалбоподателя за били събирани едва в хода на съдебното следствие. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Варненския административен съд.

В началото на годината КФН санкционира със 100 000 лв. и врачанската „Алпико пъблишинг“ ЕООД. На „Икономедиа“ АД, издаващ „Капитал“, „Капитал Дейли“ и „Дневник“, пък бе наложена рекордната санкция от 150 000 лв. Отделно от това издателството е глобено с още 10 хил. лв. заради отказа на работещи в него журналисти да разкрият източниците си на информация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране