04.05.2015 | 22:32
Съдът решава във вторник за фалита на „Труд“ и „24 часа“
"Про нюз България" на Венелина Гочева дължи 6,5 млн. евро на фирма на Цветан Василев

Състав на Софийски градски съд ще заседава във вторник по делото на фирма „Сайга консулт“ срещу „Про нюз България“ на Венелина Гочева.

„Про Нюз България“ е мажоритарен (83%) собственик на „Медийна група България-Холдинг ООД“, която издава всекидневниците 24 часа, Труд, 168 часа, „България днес“ и др.  „Сайга Консулт“ е фирма, свързана с банкера в изгнание Цветан Василев.

Според иска на фирмата – бушон, вестниците, които са формална собственост на Венелина Гочева, са получили кредит в размер на 6.5 млн. евро, който не е обслужван от средата на миналата година. На заседанието през август 2014-та, СГС запорира дяловете на „Про Нюз Бълагрия“ в разпространителското дружество „Агенция Стрела“.

Очаква се  съдът да излезе с решение по заплетения казус.

Подобно е положението и във вестник „Преса“, където издателят „Обединени български вестници“ е получил кредит от фирмата „БГ корпорейшън“ в размер на 2.5 млн. евро. „БГ корпорейшън“ също е от свързаните с КТБ фирми, като кредитът към нея е необслужван. Тъй като финансовото състояние на длъжника се е влошило през 2012 г. в сравнение с предходната година, се приема, че е „налице реална опасност от увреждане на интересите на кредиторите“ и „почти пълна липса на активи в дружеството“.

Близката до банкеrа Цветан Василев фирма „Булит 2007“ е финансирала и „ГМ прес“- акционери в „Стандарт нюз“ и собственик на сайта blitz.bg., като сумата там е 6.4 млн. лв.

В последното си интервю, избягалият в Сърбия банкер съобщи, че цитираните медии дължат на КТБ общо 34 млн. лв. Василев заяви директно, че Венелина Гочева, Тошо Тошев, Тодор Батков и Славка Бозукова са формални собственици на изданията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране