17.03.2023 | 18:42
Съдът в Хага издаде заповед за ареста на Путин за военни престъпления
МНС поиска задържане и на Мария Лвова-Белова заради случаите на "незаконни депортации" на деца от Украйна

Международният наказателен съд (МНС) в Хага е издал заповед за ареста на руския президент Владимир Путин, се казва в прессъобщение на трибунала.  Путин е обвинен, че е отговорен за военни престъпления, извършени в хода на инвазията на Русия в Украйна. Според досъдебната камара на МНС има „основателни причини да се вярва, че всеки заподозрян носи отговорност за военното престъпление на незаконно депортиране на население (деца) и това на незаконно прехвърляне на население (деца) от окупирани райони на Украйна към Руската федерация във вреда на украински деца“, съобщава „Дневник“.

Москва нееднократно е отричала обвиненията в зверства от страна на руските сили при продължаващата повече от година инвазия в съседна Украйна, пише БТА.

Решението нарежда Путин до лидери като Омар ал Башир, президента на Судан, свален през 2019 г. и издирван за военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Дарфур в началото на века.

Издадена е заповед и за ареста на упълномощената за правата на децата Мария Лвова-Белова заради случаите на „незаконни депортации“ на деца от Украйна. Русия настоява – и повтори тезата си вчера – че депортациите представляват евакуации на цивилно население, пожелало доброволно да се прехвърли в страната от съображения за сигурност. Украйна отхвърля тази теза.

Нито Украйна (която обаче засили взаимодействието със съда), нито Руската федерация са страни по Римския статут на МНС. Съдът обаче има юрисдикция в Украйна, в съответствие с две декларации, подадени от Украйна.

За плановете на съда да започне първите дела за войната в Украйна се говори от миналата седмица, когато за това писа и „Ню Йорк таймс“, но дали Путин ще бъде на прицел, не бе известно.

Днес МНС заявява, че е обмислян вариантът заповедите да се издадат, без да се оповестяват, но е решено, че публичното потвърждаване ще „допринесе за това да се предотврати по-нататъшното извършване на престъпления“, пише „Дневник“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране