28.03.2024 | 10:48
Съдът върна на работа бивш шеф на МВР, уволнен от Рашков и подслонен от Гешев
Това става дни след като сестрата на Стефчо Банков оглави Агенция "Митници"

Съдът е възстановил на работа във вътрешното министерство Стефчо Банков. Той беше уволнен като шеф на „Вътрешна сигурност“ в МВР от Бойко Рашков и след това беше приютен от тогавашния главен прокурор Иван Гешев като прокурорски помощник.

„На база съдебно решение, считано от 5 март 2024 г. Стефчо Банков е възстановен на работа в МВР, „Звено за подпомагане на министъра“, се казва в отговор на МВР на запитване на „Сега“.

Завръщането на Стефчо Банков става дни след като сестра му – Петя Банкова беше назначена за шеф на агенция „Митници“ от финансовия министър Асен Василев.

Съдебното решение е на административния съд в София от края на миналата година. То е по поредното дело, което Банков води срещу МВР. Първо той осъди министерството за уволнението си, а след това заведе дело и защото не му е предложена ръководна длъжност, на която той да се съгласи да бъде възстановен. Предложени са му различни места из страната, като за единственото място в София той няма адекватно образование, става ясно от съдебното решение. Банков печели и това дело. МВР подава жалба, но… не плаща държавната такса от 70 лв. и така делото е прекратено, разкри Bird.bg.

Така в крайна сметка Банков напуска поста си на прокурорски помощник във Върховната касационна прокуратура и се връща в МВР.

Преди година в разгара на войната между все още главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, който в момента изплнява функциите на главен прокурор, Банков беше посочен от Сарафов като ръководител на „частното външно наблюдение“ на Гешев.

„Това е нелегална структура, която се ръководи от Стефчо Банков и прави записи“, каза тогава Сарафов. Той каза това по повод публикуването на негова снимка с Петьо Петров – Еврото пред ресторанта „Осемте джуджета“.

Банков обаче запази поста си във Върховната прокуратура и по времето на Сарафов. По информация на „Сега“ е предстояло уволнението му заради отрицателна атестация, но е напуснал сам точно преди това.

Банков оглави „Вътрешна сигурност“ в МВР през декември 2019 г., като преди това беше заместник-началник на службата. Той беше шеф на звеното по време на летните протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев през 2020 г., които ще се запомнят с ненаказаното полицейско насилие.

Повод за уволнението на Банков от МВР формално станаха негови изказвания по адрес на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков. Дисциплинарната комисия прие, че с тях той е уронил престижа на МВР.

Тогавашният шеф на „Вътрешна сигурност“ твърдеше, че му е оказван безпрецедентен натиск, за да бъде преназначен в Звеното за подпомагане на министъра. Определил е преназначаването си като „изчистване на неудобните служители“ и „терор“ от министъра. Съдът установи, че Банков не е бил изслушан, преди да бъде уволнен, с което са нарушени правата му. Освен това съдът се е съгласил с Банков, че дадените оценки засягат личността на министъра, а не уронват престижа на МВР.

Според официалната биография на Банков той е завършил връзки с обществеността и право в Югозападния университет (ЮЗУ) в Благоевград. Има и магистърска степен по философия от Софийския университет. Преподавател е в Правно-историческия факултет на ЮЗУ. Банков е и „доктор“ от военния университет „Васил Левски“.

Завръщането на Банков в МВР става дни след като сестра му – Петя Банкова, е назначена за директор на агенция „Митници“ със заповед на финансовия министър Асен Василев.

Петя Банкова е възпитаник на Академията на МВР. Шест години по-късно завършва право и в нашумелия напоследък ЮЗУ в Благоевград. После става и доктор по национална сигурност в УНИБИТ.

„Към момента е студент задочно обучение във Военна академия „Г. С. Раковски“ в магистърска специалност с направление „Психология“, като паралелно се обучава и в „Институт по интегративна психотерапия и психосоматика“, гласи официалната биография на Банкова, качена на сайта на митниците.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране