03.06.2021 | 13:37
Санкциите на САЩ ще ударят и банките, където са парите на Божков и Пеевски
Единственият начин да паднат тези санкции, е ако прокуратурата се задейства и има съдебно дело, с прозрачен процес и там да се реши откъде са влезли тези пари и как ще се върнат

Законът „Магнитски“, по силата на който САЩ наложиха санкции на бизнесмени и бивши политици у нас, действа като домино и ще засегне не само лица и фирми, но и банките, в които санкционираните държат парите си. Това разказа пред БНТ журналистът от Чигато Симеон Гаспаров, който от години отразява политическата ситуация в САЩ.

По думите му той обхваща не само хората около кръга на тримата и техните близки и партньори, но много тежко ще засегне и банките, които държат техните пари.

„Защото ако някоя от тези банки си позволи да им даде тези пари, тази банка ще бъде санкционирана от финансовото министерство на САЩ три пъти повече от парите, които те са вложили в тяхната банка. Например, ако аз съм вложил 1 милион долара, банката ще трябва да плати 3 милиона, а също така ще ѝ бъде забранено да извършва каквито и да е банкови операции“, обясни Гаспаров пред БНТ.

Според него не само в САЩ, навсякъде по света нито една банкова институция вече няма да посмее да прехвърли или да придвижи каквато и да е парична сума, защото тя моментално попада в черния списък.

„Аз мисля, че тези санкции дават зелена светлина на българските институции да не се притесняват, а да действат. Има закони, има европейска Конституция, има българска Конституция. Затова ги има тези закони, за да се действа по тях“, каза журналистът.

По думите му единственият начин да паднат тези санкции, е ако прокуратурата се задейства и има съдебно дело, с прозрачен процес и там да се реши откъде са влезли тези пари и как ще се върнат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране