28.02.2021 | 10:05
САЩ никога няма да признаят Крим за руски
Президентът на Украйна обяви Крим за сърцето на Украйна, а присъединяването му към Русия сравни с "разкъсано сърце"

Американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ никога няма да признаят Крим като руски, а Вашингтон ще продължи да работи за това да бъде потърсена отговорност на Русия агресията в Украйна, предава РИА Новости.

„На тази мрачна годишнина повтаряме проста истина: Крим е Украйна. САЩ не признават и никога няма да признаят така нареченото анексиране на полуострова от Русия и ние ще работим заедно с Украйна, за да се противопоставим на агресивните действия на Русия. Ние ще продължават да работят, за да държат Русия отговорна за своите злоупотреби и агресия в Украйна “, се казва в изявление на Байдън, публикувано на уебсайта на Белия дом.

Според президента на САЩ Русия преди седем години „е нарушила международното право, нормите, по които съвременните държави взаимодействат помежду си, както и суверенитета и териториалната цялост на съседна Украйна“ чрез анексирането на Крим.

В същото време президентът на Украйна Владимир Зеленски направи обръщение към гражданите, в което заяви, че Крим е сърцето на Украйна и сравни присъединяването му към Русия с „разкъсано сърце“. „Крим беше сърцето на Украйна. Слънчево, добро, светло“, каза държавният глава и добави, че страната няма да забрави кой го е направил и кой е позволил това да стане. Зеленски отбеляза, че за да може „Украйна да се усмихне щастливо и искрено“, сърцето й трябва да й бъде върнато.

Украйна смята Крим за своя, но временно окупирана територия. САЩ и страните от ЕС не признават анексирането на полуострова, а събитията тогава доведоха до трайна политическа изолация на Русия и налагане на персонални и други санкции.

Руските власти твърдят, че жителите на Крим демократично и в съответствие с международното право и Хартата на ООН са гласували за обединение с Русия. Крим се превърна в руски регион след референдум, проведен там през март 2014 г., на който 96,77% от избирателите в Крим и 95,6% от жителите на Севастопол подкрепиха присъединяването към Русия, твърди Москва.

Руското външно министерство заявява, че Русия прави всичко, което отговаря на международното право, Хартата на ООН, зачита правото на всяка държава да определя собствената си съдба, това се отнася за правата на националните малцинства, независимо дали в Крим или където и да било другаде. А официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви в петък, че Москва винаги е готова да приеме всякакви международни контролни механизми в областта на правата на човека в Крим. Според руския президент Владимир Путин въпросът за Крим е „окончателно затворен“.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране