03.12.2022 | 19:58
Селото на Ламбо остана само с 9 жители
Писаница е на път да изчезне от картата, къщата на актьора се руши

Едва 9 постоянни жители има селото на Стефан Данаилов, откъдето всъщност произлиза неговият голям и знатен род. Макар да се намира само на 6 км от град Смолян, родопското село Писаница е застрашено от заличаване от картата и според данните от последното преброяване жителите му са намалели драстично. Почти всички къщи в населеното място, които са строени от камък по типично родопски тертип, са изоставени и в тях жив човек не е стъпвал от десетилетия. Интересното обаче е, че коминът на къщата на семейството на Ламбо продължава да кади, защото в нея живее възрастният жител на селото Илия Дамянов, който се падал далечен роднина на актьора, пише вестник Ретро.

Писаница е разположена на цели 1064 метра надморска височина, а там някога е бил роден прадядото на Стефан Данаилов – Данаил Костов Данаилов. После част от семейството му се мести в съседно смолянско село – Райково, днес квартал на града. В него се ражда бащата на знаменития актьор, чиято къща също в днешни дни се обитава от далечни роднини от фамилията. Приживе Ламбо е посещавал само веднъж Райково, където е поставена паметна плоча на прадядо му Данаил Данаилов, активен борец за освобождението на Родопите. В Писаница, откъдето всъщност тръгва родословното му дърво, не е ходил никога, а претенции към имотите, които отишли в ръцете на далечни роднини, никога не бил предявявал. До ден днешен родната къща на прадядо му, която се намира в самия център на селото, се поддържа от стопанина си в що-годе добър вид, но е тръгнала да се руши предвид факта, че постройката не си знае годините. Има нужда от ремонт на фасадата, но пък част от дограмите вече са сменени, защото зимите в Смолянско са наистина сурови.

Всички в региона споменават Стефан Данаилов само с добро, въпреки че са го виждали единствено по телевизията. На 9 декември ще се навършат 80 години от рождението на големия актьор, който ни напусна след дълго боледуване през 2019 г. Юбилеят ще бъде отбелязан с богата културна програма и редица чествания в столицата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране