30.10.2017 | 0:01
Сепаратист номер едно ще бяга в Белгия?
Брюксел е готов да обмисли предоставянето на убежище на Карлес Пучдемон

Отстраненият премиер на Каталуния – Карлес Пучдемон може да поиска убежище в Белгия, а по молбата му думата ще има местен съд. Това съобщи белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен.

Той уточни, че ако Пучдемон поиска и получи закрила белгийското право ще го защитава от екстрадиция. Франкен изрази съмнение, че бившият каталунски премиер ще получи справедлив процес в Испания. Държавният секретар допълни, че засега няма постъпила молба от Пучдемон.

Местни медии отбелязват, че в последните дни каталунският водач е намекнал, че може да потърси подобен род защита, както и че изборът му би бил Белгия. Настоящото белгийско правителство беше излъчено с мандата на фламандските националисти, които също в дългосрочен план обмислят пълно отделяне на област Фландрия или поне преминаването към конфедерална държава.

По-рано този месец министерството на външните работи на Испания привика белгийския посланик в Мадрид, за да протестира срещу коментар на премиера Шарл Мишел за полицейското насилие, съпътствало референдума в Каталуния. Белгийското правителство тогава беше предупредено за възможността „двустранните отношения сериозно да пострадат“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране