26.11.2016 | 5:06
Сержанти и офицери ще се пенсионират на 55 г.
Военното звание "комодор" във Военноморските ни сили се заменя с "флотилен адмирал"

Пределната възраст за военна служба на сержанти, офицерски кандидати, младши и старши офицери се увеличава на 55 години, реши парламентът вчера при приемането на второ четене на промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов коментира, че с този ход се дава възможност дефицитът на кадри във въоръжените сили да бъде компенсиран. По думите му с измененията се дава „зелена светлина“ за изпълнение на програмата и плана за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили и вече могат да бъдат извършени предвидените структурни промени.

Възрастта за прием на войниците ще се намали от 32 на 28 години. Това ще се прилага за военнослужещи, приети на военна служба след 31 декември 2016 г. Срокът на договора за военна служба ще може да бъде удължаван не повече от три пъти, като общата продължителност на удължаването не може да надвишава 15 години. Пределната възраст за военна служба на войниците се намалява от 50 на 46 години.

Военното звание „комодор“ във Военноморските ни сили се заменя с „флотилен адмирал“, решиха депутатите. Предложението беше направено от Пламен Манушев (ГЕРБ), който посочи, че моряците искат да бъде въведено това звание, тъй като имаме флотилия от бойни кораби. Званието „комодор“ не било българско и не можело да се приеме от военнослужещите, въпреки че вече го имало от четири години.
Ангел Найденов от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ коментира, че званието „комодор“ е много по-близо до южноевропейската традиция, докато „флотилен адмирал“ е по-скоро в традициите на северноевропейските държави. Като най-подходящото звание той предложи „контраадмирал“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране