11.03.2024 | 11:40
Шамар от Брюксел: Няма да видим еврозоната до 2027г.
Страната ни не изпълнява критериите за ниска инфлация всеки месец

Докато властта се кара как да разпредели баницата и да състави ротацията в кабинета, една важна тема – приоритет на властта, се оказва, че ще стане поредният повод за обвиненията към правителството, че е провал. Обещанията на властта, че България ще влезе в еврозоната през 2025г., може и да не се осъществят, а Брюксел ще ни зашлеви звучен шамар през юни по темата. Това сочи проучване на „Уикенд“ сред финансови експерти и служители на министър Асен Василев.

По думи на финансист №1 се опитва всячески да напълни хазната и да намали инфлацията, за да си осигури благоприятни новини от ЕК и Европейската централна банка, които ще излязат с доклад за готовността на страната да стане част от еврозоната през юни. Финансовият министър напоследък се видял в чудо как да осигури стабилна хазна, като първо нападна малкия бизнес, туристите и багажа им на митниците, а след това сля тях с НАП с надеждата да събере повече пари в бюджета.

За финал като никога приходната агенция по негово нареждане погна и парите на църквата.

Последната мащабна дивотия в отчаянието си Василев насочил към местната власт, където негови експерти признаха, че пращал агенти на Румен Спецов за масирани проверки на кметове и общини и дори опитал да накара Сметната палата под ръководството на бившия зам.-шеф на парламента от ГЕРБ Димитър Главчев също да се включи в хайките.

Това обаче няма да натежи везните Брюксел да ни погали по главицата и през юни да поздрави страната за стабилните й финанси и ниската инфлация.

Инфлацията в страната няма как да бъде свалена дори изкуствено до 1 април, когато ЕК затваря периода на изпълнение на критериите за еврозоната и през юни ще излезе докладът дали изпълняваме Маастрихтските критерии. Според експерти липсата на ръководство в регулаторите води до скок на инфлацията, а събираемостта на данъците е спаднала драстично въпреки опита за сливане на агенция „Митници“ и НАП.

Юнският доклад от Еврокомисията пък разглежда финансовите данни на страната до март месец. За да се доближим до еврозоната, трябва за една година България да изпълнява критериите за инфлация в размер от 1,5% в сравнение с най-ниските в Евросъюза, докато според данни, държавата ни се държи около 3% над средното ниво във всички страни членки.

По-лошото за министър Василев и глашатаите за бързо влизане в еврозоната през 2025г. според финансисти страната ни трябва да „държи“ тази стойност на инфлацията всеки месец.

Специалисти дадоха пример за размера на инфлацията за декември миналата година в сравнение със средната в ЕС-  нашата е малко над 5,5 – 5,8, а инфлацията за същия период в еврозоната е с 2,4%.

3 коментара

  1. Най-добре е каза:

    да успеем да се измъкнем от тази хватка, която окончателно ще направи повечето българи бедняци!

  2. Всяко каза:

    зло за добро!

  3. Така е, каза:

    нали виждаме какви прекалено завишени цени има напоследък по всички магазини у мас??най-малко два-три пъти, ако не и повече в отделни случаи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране