06.08.2015 | 20:19
Шефът на КФН съди журналист, чувствал се тревожен
Стоян Мавродиев трябвало да се оправдава пред близките си, че не е злобен и отмъстителен човек
Стоян Мавродиев

„Чувствам се напрегнат, тревожен“. С тези мотиви шефът на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев съди за клевета журналиста от в. „Капитал“ Росен Босев. Мавродиев е внесъл иск до Софийския районен съд „за присъждане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди“. Обезщетението, което иска, е 20 000 лева.

Причината – материали на Босев във вестника, както и негови тв изяви. Те датират от средата на януари тази година, когато финансовият регулатор наложи огромната глоба от 160 000 лева на „Икономедиа“ – издател на „Капитал“, „Капитал дейли“ и „Дневник“, за пазарни манипулации, настъпили в резултат от публикации на „Капитал“ и за отказ на журналистите да разкрият източниците си.

В различни материали, публикувани от години в медиите на „Икономедиа“ и с автори Босев и други колеги, се говореше за контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски фирми, за банковата криза, КТБ и ролята на финансовия регулатор, за Мавродиев като представляващ офшорки на осъдения в Италия за наркотрафик Евелин Банев-Брендо и т.н.

КФН е в непрекъсната „кореспонденция“ с издателя, обвинявайки го в най-различни нарушения. Но през януари т.г. Мавродиев явно се е почувствал лично засегнат от Росен Босев. Ето какво пише той до съда, визирайки интеврютата на журналиста в „Шоуто на Слави“ по бТВ и в „Здравей, България“ по Нова тв:

„И в двете интервюта се твърди, че аз злоупотребявам със служебното си положение, че съм компрометиран, че съм свързан с делото срещу „Брендо“, че съм замесен в скандал, свързан с изпиране на пари от наркотрафик. Отделно от това, като човек възпитан с високи нравствени и морални качества и принципи се чувствам лично засегнат и обиден от това, че бивам наричан престъпник, че името ми се замесва с престъпления като пране на пари, наркотрафик и злоупотреба с власт, въпреки че имам чисто съдебно минало. Представен съм като злобен, отмъстителен и авторитарен  човек, което освен че не съответства на собствената ми преценка за мен самия и не кореспондира с причинно-следствената връзка, в която се твърди, че съм проявил тези качества – а именно за да отмъстя за направените „разкрития“ за участието ми в престъпни схеми“.

След което шефът на финансовия надзор изброява какви щети са му били причинени от така отправените твърдения: „Към днешна дата продължавам да търпя негативите от посочените изявления на г-н Босев – чувствам се напрегнат, тревожен, непрекъснато се налага да опровергавам думите му пред близки, приятели, колеги, различни длъжностни лица, включително и пред журналисти, че думите на г-н Босев са лъжа и да се браня за неща, които не съм извършил“.

Мавродиев се чувства напрегнат и тревожен от шест месеца, тъй като тъжбата е подадена в средата на юли – буквално в деня, в който изтича срокът, в който може да заведе дело.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране