07.07.2017 | 0:01
Щабът на Румен Радев е събрал над 87 000 лв. в нарушение
Инициативният комитет, издигнал Румен Радев–Илияна Йотова на президентските избори, продължил да събира средства и след предизборната кампания.

Инициативният комитет, издигнал двойката Румен Радев–Илияна Йотова на президентските избори през 2016 г. е нарушил Изборния кодекс, като е продължил да събира средства дори след края на предизборната кампания.

Това показва доклад на Сметната палата въз основа на финансовата проверка на всички участвали в президентския вот партии, коалиции и комитети.

„Установено е набиране на средства в размер на 87 223 лв., за финансиране на предизборната кампания на инициативния комитет и след приключването й, което е недопустимо и в несъответствие с Изборния кодекс“, се казва в съобщението на Сметната палата.

„Ще се запозная с този доклад. Там ангажиментът е на инициативния комитет. Доколкото знам, има празнота в законодателството, която не регламентира точно тези процеси около изборите и след тях и второ – мисля, че трябва да се поставят в равни условия партиите и Изборният кодекс, когато става въпрос за срокове и водене на самата кампания“, каза Румен Радев, цитиран от БНТ в интервю по време на посещението му в Полша.

Приходите от на Румен Радев и Илияна Йотова са в размер на 878 743 лв. Най-голям дял от тази сума се падат на дарения на физически лица – 723 172 лв. Самите кандидати са вложили 65 900 лева в кампанията си, а членовете на Инициативния комитет – 50 245 лв.

Радев и Йотова са се възползвали и от медийния пакет, платен от ЦИК, в размер на 39 426 лв.
Разходите на инициативния комитет на Радев са в размер на 924 512 лв. 53 193 лв. са поети задължения за получени стоки и/или услуги, неразплатени към датата на съставяне на отчета.

Председател на Инициативния комитет на Радев беше Стефан Данаилов (БСП).

Сметната палата отчита като нарушение и плащането на общо 540 лева за медийни услуги от няколко общински съвета на БСП, което представлява непозволено финансиране на предизборна кампания от юридическо лице.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране