23.04.2018 | 17:07
Скандал! Твърд алкохол и полуголи жени на европейски младежки форум в София
Как е възможно публичните средства на ЕС бяха изразходвани по този начин?

Представители на Европейския младежки форум изразиха възмущение от начина, по който българското председателство на ЕС е организирало миналата седмица младежко събитие в София, съобщава сайтът „EURACTIV“. Те посочват лошата организация на събитието и неподходящо поведение от страна на държавни служители.

Ръководителят на Европейския младежки форум Луис Алварадо казва, че не се е обърнало достатъчно внимание на младите хора и по този начин организаторите са унищожили работата на предишните поколения. „Тази конференция беше пример за неучастието на младите. Европа е глобален пример и вдъхновение за останалата част от света на това, което е възможно, когато става дума за овластяване на младите хора – защото сме го построили по трудния начин. И тази конференция подкопа и застраши всичко това“, категоричен е Алварадо.

„Нямаше млади европейски лидери в нито един панел на конференцията“, разказва още той.

Шефът на Европейския младежки форум заявява, че на тази конференция имало „много служители на ООН“, които „разбира се винаги са добре дошли за междуинституционална координация“, но по думите му „те не следват или не допринасят за структурирания диалог, Политиката на ЕС за младежта и протичащите понастоящем процеси, като например предстоящата нова стратегия на ЕС за младежта и напредъка на преговорите по бюджета за ERASMUS + „.

Той също така цитира представители на правителствата на други държави-членки, които твърдят, че присъствието на ООН е прекомерно за конференция на ЕС и че има разочарование сред други правителства, изследователи и младежки лидери на ЕС по отношение на това как България е организирала това събитие. За първи път в историята на младежките конференции младежите е трябвало да си плащат самолетните билети, за да дойдат в София Алварадо се оплаква, че на конференцията се предлагал безплатен твърд алкохол, а напитките попречили на някои от участниците да бъдат подготвени за следващата работна среща. Още по-шокиращо той казва, че на фона на дискусията за равенството между половете, е имало и вечерно парти, на което полуголи жени са танцували по масите. По думите му това е неприемливо и е „ясна индикация за патриархалните стереотипи, които се популяризират в нашия съюз“.

„Изключително е, че публичните средства на ЕС бяха изразходвани по този начин. Това не е ЕС, за който младите хора се борят „, казва още Луис Алварадо. Алварадо цитира и част от изявлението на премиера Бойко Борисов, посочвайки, че много млади хора са останали възмутени от държавния ръководител. В своята реч Борисов посъветвал младите да не забравят дълга си към природата – да раждат. И дал за пример германския военен министър, който имал 7 деца.

Вицепредседателят на Българския младежки съвет Райчо Райчев потвърдил твърденията на Алварадо за липсата на младежко участие в дискусиите. „Изключително важно е да се подчертае, че министерството караше доброволци да стават и аплодират българския премиер по време на речта му. Имаше написани предварително въпроси от министерството за гражданския диалог с комисаря“, разказва Райчев

Министерството на младежта и спорта е изключило Българския младежки съвет от планирането и оценката на младежките събития по време на Председателството. „Глухи хора бяха включени на събитието, но нямаше инструменти, по които те да бъда включени в дебатите през цялото време. Докато се работеше здраво по резултатите (от конференцията) до 3 сутринта, благодарение на делегатите от Естония и Австрия, представители на министерството бяха на партито на конференцията, което беше в клуб с полуголи танцьорки. Мога да кажа, че министерството има доста интересен начин да промотира равенството между половете“, казва Райчев.

Говорителят на Постоянното представителство на България в ЕС Елица Златева коментира, че президентите на българския и европейския младежки форум са участвали в целия процес на конференцията. „На първия ден от конференция представител на младежта беше включен като говорител заедно с представител на Европейската комисия, Министерството на младежта и спорта и ООН“, казва Златева. По въпроса за самолетните билети тя заявява, че няма задължителна процедура, която да бъде следвана. Затова Председателството ще заплати в последствие дадените пари за транспорт на делегатите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране