19.07.2020 | 1:42
Скандално! КПКОНПИ плаща милиони след отказ да търси имущество от Цветан Василев
Антикорупционната комисия ще трябва да заплати на съда над 40 милиона лева такса след направения отказ
Държавата в лицето на КПКОНПИ се е отказала от над 356 млн. лева, които доскоро твърдеше, че са незаконно придобити в източването на КТБ. Това става ясно от съдебно определение от 16 юли 2020 г. Бившият банкер Цветан Василев пък твърди, че отказът е за 1 млрд. лв, а заради него съдът трябва да получи 40 милиона такса.

Антикорупционната комисия се гордееше с огромния размер на иска към бившия собственик на банката Цветан Василев. Предишният председател Пламен Георгев, който заради незаконна постройка на терасата си бе отстранен и изпратен консул във Валенсия, с шумна медийна кампания внесе грандиозния по думите му иск в съда. Сега едва ли ще коментира предприетото от оглавяваната вече от Сотир Цацаров комисия.

Припомняме, че бившият председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев обяви на 17 март 2016 г., че  претенциите на държавата за над 2.2 млрд. лв. са внесени в съда и са насочени към бившия мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, семейството му и общо 24 фирми.

Три години по-късно се оказва, че комисията се е отказала от над 356 млн. лв., за които първоначално твърдеше, че са част от незаконно придобитите средства от източването на фалиралата през 2014 г. банка, съобщава „Свободна Европа“.  Информацията става ясна от определение на Софийския градски съд (СГС) от 16 юли, с което частично е прекратено делото за конфискация срещу Цветан Василев по отношение на три от дружествата ответници – InterV Investment, „Вива Телеком България“ и „Българска телекомуникационна компания“ (БТК).

Според справка в електронното деловодство на СГС КПКОНПИ е изпратила на съда молба за отказ от тези претенции на 1 юли. С какви мотиви е направен отказа до момента не е ясно. От публичното определение на съдия Галя Вълкова, която гледа въпросното дело за конфискация, стават ясни само конкретните суми, които държавата вече не претендира от трите дружества. Става дума за над 108.9 млн. лв. от InterV Investment, над 124.9 млн. лв. от „Вива Телеком България“, 2163 лв. от БТК и повече от 62.5 млн. евро „остатък от продажната цена в размер на 330 000 000 евро във връзка с продажбата на капитала на InterV Investment“.

Само преди дни в интервю за „Гласове“ Цветан Василев също съобщи, че има отказа на КПКОНПИ от част от претенциите си срещу него.  По думите на бившия банкер Антикорупционната комисия ще трябва да заплати на съда над 40 милиона лева такса след направения отказ.

По думите на Василев отказа е за много по голяма сума: „Цацаров сам не е посмял да подпише искането за отказ от иск за 1 млрд., а е накарал някакъв чиновник да го подпише, за да минат между капките. Най-забавното е сега, че заради тези своеволия КПКОНПИ ще трябва да плати на съда около 40 млн. лева такса. Цацаров реално не е събрал и една десета от тези пари, не знам откъде ще ги намерят.“, заявява той.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране