25.11.2023 | 11:59
След кметския провал в София: Борисов праща Фандъкова и Хекимян в Брюксел
Рокада в последния момент – Николай Денков става просветен министър в кабинета „Габриел” при ротацията

Неуспелият кандидат-кмет от ГЕРБ за столицата Антон Хекимян няма повод да жали, че няма да ръководи бюджет от 2,5 млрд. лева, тъй като ще се радва на лична заплата от 7776,06 евро (след като плати нужните данъци) в Брюксел. Такава е поне идеята на лидера Бойко Борисов, който е решил да прати бившия журналист в Европарламента идната година, научи „Уикенд”.

Близо 15 000 лева се очаква да получава Хекимян, ако обаче успее да се пребори за любовта на електората на ГЕРБ, тъй като според настоящия план, Борисов го е определил на четвърто място в листата за Брюксел, разкриха още източници от партията. След погрома на изборите за местен парламент в София, Борисов не искал повече нито да чува, нито да вижда Хекимян, затова решил да го „награди” за резила в столицата с европейски пост.

Водач на четата Борисова към европейски просперитет на България ще е бившият кмет на столицата Йорданка Фандъкова. Докарала си гняв от редиците на ГЕРБ заради последната година на крах и провал в управлението на София, бившата просветна шефка вместо да се завърне на бял кон в правителството на Мария Габриел, както се говореше, ще бъде изпратена в далечен Страсбург, за да работи… неизвестно какво в лоното на бюрокрацията, подхилкват се от партията. Единствените езици, които владее бившият кмет, са руски и английски, и въпреки че изкара курс по френски, Фандъкова нямало как да блесне в ЕП, тъй като по професия е учител и единствено можело да я настанят в ресор образование към ЕП, където според ГЕРБ имало предостатъчно елитни експерти от други държави. „Изобщо не ни интересува, лидерът да я праща където иска, но не и повече да се меси в делата на столицата и държавата”, сподели изтръпнал лидер на столичната структура на формацията, научил, че Фандъкова ще е бъдещият просветен министър.

Бившият кмет действително трябваше да стане вицепремиер и министър на образованието през март в кабинета „Габриел”, след като се случи ротацията, но коалиционните партньори решили друго – министър на просветата и вице на премиера ще остане Николай Денков. Затова и Фандъкова получила ново „назначение” – водач на листата на ГЕРБ за европейските избори догодина. На второ място на този етап се говори, че ще застане съсипаният в личен план, но изключително успешен в професионален Андрей Новаков. Наскоро Новаков, който е евродепутат, заряза и заплата, и благини, и се записа в казармата, за да бори с усилен военен тормоз депресията си от развода.

На трето място ГЕРБ ще поставят един от най-ярките си евродепутати, доайен в ЕП – Андрей Ковачев, прочут и харесван заради антикомунистическите си тези и острото си мнение по повод отношенията със Северна Македония. Преди време се говореше, че Ковачев дори бил оглеждан за еврокомисар от партията, но нуждата от дама за поста принудила Борисов да се спре на икономистката Илиана Иванова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране