07.03.2024 | 15:13
Смях! Селяни арестуваха студенти, защото ги взели за мигранти
Полицията обяви действията по задържане на чужденците в село Храбрино за неприемливи
Снимката е илюстративна

Чуждестранни студенти по медицина в Медицинския университет в Пловдив бяха арестувани по погрешка от жители на родопското село Храбрино. Те били объркани с нелегални мигранти и били задържани от местни селяни, разказва Би Ти Ви.

„Казаха, че били избягали от някакъв лагер – партизански лагер. Партизанско село сме, бягат тук“, обяснява пред тв камерата възрастна жена от Храбрино „Отидоха горе до завоя и се върнаха. Казали им тук надолу да вървят и те тръгнали по улицата надолу. Брадати някакви, като партизани“, твърди Копринка Караджова от селото.

„Тука на моста бяха – ходят надолу-нагоре, ама, не можах да видя накъде отидоха. Някъде в оная вилна зона са ходили. Обикалят, приятел, крадат всичко, чувате ли ме?! Много е напечено положението в България“, споделя и Асен Хаджиев.

Според местните непознатите мъже излезли от гората и изглеждали дезориентирани. Затова те решили бързо да ги неутрализират.

„Задържахме ги до идването на полицията – да може полицаите да извършат проверката. Не, не говореха български. Вървяха пеш. Полицията беше вече уведомена. Просто се наложи да ги спрем, докато дойдат и ги проверят“, обяснява по телефона участник в гражданския арест, който е пожелал анонимност.

Полицията обаче установява, че няма проблем. „Оказва се, че това са младежи – студенти, които се обучават в Медицинския университет в Пловдив. Те са обяснили, че са предприели разходка като туристи в региона“, обяснява Анелия Влахкинова, говорител на ОД МВР-Пловдив.

„Полицията винаги адмирира бързото и своевременно подаване на сигнали, когато хората станат очевидци на закононарушения или престъпления, но такъв начин на действие хората сами да предприемат мерки срещу други лица, не е приемлив, защото в случая се оказва, че това са група млади хора, които са тръгнали на туристическа обиколка в региона“, допълни Влахкинова.

Когато разбраха, че са задържали студенти по медицина, а не нелегални мигранти, авторите на гражданския арест пожелали да запазят анонимност и се оправдали с необичайния външен вид на планинарите.

Всъщност още преди два дни местни сайтове обявяват, че на 4-ти март вечерта жители на село Храбрино съобщили, че на територията на Втора вилна зона са заловени бежанци, част от които са се издирвали до късно през нощта. Твърди се, че те били общо 13 човека. 7 от тях били заловени първо, а акцията по издирването на другите била обхванала територията на цялата Вилна зона и късно през нощта били заловени всички. В акцията по издирване се включили и жители на селото, които с лични автомобили обхождаха улиците в селото. Обяснява се, че заловените били „от бежански лагери в страната и разполагат с документи за самоличност“, както и, че все още не било ясно как са стигнали до селото и каква била тяхната цел.

1 коментар

  1. Владимир Харбалиев каза:

    На 4 март в 3,20 сутринта се събудих от блъскане и тропане. Някой от тия невинни студенти беше почти отрязал стоманената ключалка на 4 байка, които заключвам пред детската стая. Чист късмет че се събудих и субекта избяга…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране