18.01.2016 | 0:01
Снегът остави 450 хиляди души без ток
Стотици селища бедстват заради стихията, пътници на БДЖ бяха блокирани от преспите

Стотици населени места останаха без електричество заради силния снеговалеж през последните две денонощия. Падналият обилен и мокър снеговалеж през уикенда затвори пътища и железопътни участъци, стана причина за наводнения, доведе до преливане на реки и остави без ток стотици селища в страната. Бедствено положение е обявено в област Смолян, червен код има и за областите Хасково и Кърджали, тежко е положението в Русенско, във Врачанско, Видинско, Плевенско и Ловеч. В София също има висока снежна покривка и кметицата Йорданка Фандъкова призова софиянци да излизат с автомобилите си само ако е наложително.

В късния следобед министърката на енергетиката Теменужка Петкова направи равносметка, че на практика без електричество са почти половин милион българи. „Към настоящия момента картината е следната – на територията на EVN 160 населени места са без електрическо захранване или 147 хиляди абонати. Най-тежко е положението на територията на област Пловдив, където 61 населени места са без електричество, на територията на област Смолян са 38 населени места. На територията на ЧЕЗ 400 са населените места без електрическо захранване, като този проблем се отнася до 183 690 абонати на ЧЕЗ. Най-тежко е положението в област Враца, където 96 населени места са без електрическо захранване, а на територията на област Монтана 56 населени места са без електрозахранване. На територията на „Енерго Про“ също има проблеми. Без електрическо захранване са 397 населени места или 120 00 абонати. Най-тежко е положението на териториите на област Шумен – 68 населени места без електрическо захранване, на област Търговище – 67 населени места, на област Велико Търново – 118”, посочи министър Петкова.

Тя уточни, че в момента се намира на територията на област Враца и пътува към село Гложене, където е една от най-сериозните повреди по мрежата на ЧЕЗ. Паднала лавина в неделя вечерта при старопланинския проход „Петрохан“ блокира движението по пътя Монтана – Берковица – София за часове. Проходът беше разчистван с тежки верижни машини.

В Пловдив снегът предизвика авария във водопреносната мрежа на града, а без вода останаха няколко района в централната част, като в останалите райони налягането е ниско и водата не достига до високите етажи. Със същите проблеми в електрозахранването се оказаха и 458 населени места в областите Велико Търново, Търговище, Русе, Шумен, Габрово, Разград, Силистра и Добрич.

За движение на тирове бяха затворени автомагистралите „Струма“ и „Люлин“, но около обяд отново започна пускането на камиони над 12 тона. От пътната агенция призоваха пътуващите по магистрала „Хемус“ да минават с повишено внимание в тунела „Витиня“, в който има проблеми с осветлението след авария на далекопровод, предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Военнослужещи и техника от състава на военно формирование 32420 в Русе оказваха съдействие на служителите на енергоразпределителното дружество „Енерго Про“ за възстановяване на енергопреносната мрежа в област Русе, съобщиха от Сухопътни войски. Командирът на Сухопътните войски ген.-майор Андрей Боцев е разпоредил съдействие, след като областният управител на област Русе Стефко Бурджиев е отправил искане.

Заради снега в Русенско днес е обявен неучебен ден. Преустановяват се учебните занятия за различен период от време във всички общини на Силистренска област – за по три дни в Силистренската, Дуловската, Ситовската и Тутраканската община, за по един ден – в Кайнарджанската и Алфатарската община и за два дни – в Главинишката община.

Снегът затвори ГКПП Капитан Андреево и ГКПП село Славеево-Кипринос при община Ивайловград. На ГКПП Дунав мост се пропускат само излизащи от България автомобили. От Харманли камионите се отбиват в посока към ГКПП Лесово, защото пунктът беше наводнен.
Движението на влаковете в осем железопътни участъка бе преустановено заради повреди по контактната мрежа, паднали дървета и скални маси върху релсовия път, съобщиха от БДЖ.

Влаковете бяха спрени в участъците Пирдоп – Тъжа, Тулово – Змейово, Мост – Кърджали, където са паднали скали на релсите, Самоводене – Велико Търново, Благоевград – Симитли, Каспичан – Мътница, Бойчиновци – Монтана и в участъка Гавраилово – Шивачево. Аварийни екипи на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ работят по разчистването на железния път и възстановяване на повредите в контактната мрежа в засегнатите участъци.

Пътници във влака от Варна за София престояха няколко часа в преспите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова столичани да не излизат с колите си, освен ако не е наложително. Въпреки мобилизирането на цялата налична техника, улиците са заснежени поради непрекъснатия снеговалеж. В столицата баха регистрирани десетки катастрофи.

Арда излезе от коритото си, в Родопите се активизираха свлачища

Река Арда излезе на няколко места от коритото си, алармира вчера кметът на Рудозем Румен Пехливанов. Отнесена е стена на градския колектор, на друго място пък се е срутила постройка, а водата е завлякла микробус, в който е имало АТВ. Засега в общината не е обявено бедствено положение, тъй като няма проблеми с тока и водата.

Отнесен е и скат до близко село, а един автомобил е паднал във водата. В района има аквтивизирали се свлачища и залети пътища. В същото време 15 населени места в област Кърджали са без ток след падналите валежи. Това са Люляково в община Кърджали, Крън, Стрижба, Малкоч, Тихомир и Фотиново в Кирковско и други девет населени места на територията на Черноочене – Каблешково, Пряпорец, Минзухар, Габрово, Комунига, Даскалово, Ябълчене, Железник и самият общински център, съобщиха от областната администрация.

Спирането на електрозахранването е заради наводнени трафопостове. Като цяло най-сериозни са пораженията в община Кирково, където сумарно са отчетени най-големи количества дъжд – 234 л/кв.м в Кирково и 129 л/кв.м в Бенковски. 257 л/кв.м са измерени в Момчилград, 173 л/кв.м в Токачка. В района на селата Вълчанка и Кремен има активизирани свлачища, но пътищата са проходими. Общинският яз. „Амбарица“ се изпуска контролирано. Поради разрушен водосток от придошлите води е прекъснат пътя между селата Красино и Морянци, община Крумовград, но за населението е осигурен обходен маршрут. Очаква се днес на мястото да пристигне строителна техника за възстановяване на трасето.

Нивото на река Крумовица се е покачило с 1,5 м. Залята е помпената станция за питейна вода на Крумовград, но водоподаването не е спряно. Екипи на пожарната изпомпват водата. През последните 24 часа аварийно спасителните групи са се отзовали на повече от 30 сигнала за произшествия – отводнявали са сгради, отстранявали са паднали дървета, спасявали са домашни животни, блокирани от водата.

10 села в община Момчилград са откъснати от света. Свлачища са нарушили целостта на пътните артерии. Създаден е кризисен щаб, който се ръководи от кмета на общината Сунай Хасан. Активизирало се свлачище всеки момент може да събори къща в кирковското село Орлица.

Отнесен е пътят за махала Люляк, която е в състава на кметство Чорбаджийско. „В Люляк живеят 5 семейства, които се занимават с животновъдство. Вече е ангажирана техника, за да имат хората временен път. Пропадналите участъци ще бъдат запълнени с баластра“, поясни кметът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране