11.05.2017 | 19:19
„Собственикът“ на Реформаторския блок го напусна
Бившият депутат Настимир Ананиев си тръгва от ДБГ

Собственикът на марката „Реформаторски блок“ и бивш депутат от претърпялата крах коалиция на последните парламентарни избори Настимир Ананиев е напуснал партията на Меглена Кунева „Движение България на гражданите“. Решението си той обяви в личния си профил във Фейсбук.

Основният му мотив е нежеланието на председателя на предизборния щаб на РБ Найден Зеленогорски да подаде оставка след неуспеха на изборите. На 26 март ДБГ в коалиция със СДС и „Глас Народен“ получи малко над 3% от гласовете на избирателите и макар да събра най-много гласове от трите обединения, остана под прага за влизане в парламента. Това доведе до оставките на лидерите на СДС и ДБГ Божидар Лукарски и Меглена Кунева.

Друга конкретна причина за решението на Ананиев е отлагането на конгрес на ДБГ, който трябваше да се проведе в края на юни, но бе пренасрочен за края на годината. Настимир Ананиев е известен най-вече с това, че в края на 2014 година регистрира на свое име марката „Реформаторски блок“. Сега на практика се оказва, че собственикът на „Блока“ го напуска, тъй като коалицията не предполага индивидуално членство в нея. Ето защо излизането му от партия ДБГ означава и напускане на РБ.

„Целта е да защитя името на Реформаторския блок, за да не бъде запазено от някой друг, например „България без цензура“ или „Атака“, обясни тогава Ананиев. Три години по-късно обаче ситуацията далеч не е същата.

„Не съм мислил какво ще правя с тази марка. Не мога да кажа предварително дали ще я давам да се ползва или не. Искам да отбележа, че в Блока все още имам приятели и съмишленици, с които изповядаваме реформаторски ценности“, допълни Ананиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране