23.09.2022 | 22:37
Социологически проучвания или измислици ни представят агенциите? (видео)
Всички социолози са на хранилката на ГЕРБ

С наближаването на изборите всеки път социологическите агенции разпространяват своите уж представителни проучвания. Някой от вас участвал ли е в такова? Ваш приятел? Познат? Познат на познат? И при нас така. Но да видим и защо нещо ни кара да не се доверяваме чак толкова на социолозите, без ни най-малко да се съмняваме в професионалните им качества.

Връщаме се назад във времето към миналата година. В началото на ноември всички те бяха единодушни кой ще спечели изборите:

Тогава “Екзакта”, “Маркет линкс”, “Галъп”, “Тренд” и “Алфа рисърч” поставяха категорично на първа позиция ГЕРБ. Едва в последното проучване в изборния ден “Тренд” обяви “Продължаваме промяната” за победител. Останалите агенции продължаваха да твърдят, че ГЕРБ е категоричният победител.

Какво обаче се случи реално в деня на вота?

Политическата формация, начело с Кирил Петков и Асен Василев – “Продължаваме Промяната“, печели предсрочните парламентарни избори. Това посочиха окончателните данни на ЦИК при обработени 100% от протоколите.  Ясно е и оправданието за резултатите – статистическа грешка. Вярно, само в България “статистическата грешка” може да стигне до 11% при позволени +/- 2%, но какво толкова, стават грешки понякога.

Какво се случва преди изборите на 2 октомври?

Отново всички агенции поставят ГЕРБ на първа позиция. Изключение прави измислената БНМ Рисърч груп, според която изборите ще бъдат спечелени от “Възраждане”.

Социологически проучвания или измислици ни представят агенциите? (Коментарът на “Господарите”)

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране