20.02.2024 | 11:46
Сред разследваните за насилието над Дебора е бил и син на полицейска служителка в Стара Загора
Майката на Росен Бояджиев - Красимира е старши експерт в областната дирекция на МВР. Той е бил в дома й в нощта на престъплението

Едно от първоначално заподозрените лица за извършените престъпления спрямо Дебора Михайлова, е син на служителка в Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Това е станало ясно в хода на съдебното производство по случая, научи „За истината“ от свои източници.

Става дума за Росен Бояджиев, чиято майка Красимира Бояджиева е старши експерт в сектор „Координация, административно-правно обслужване и човешки ресурси“ към отдел „Административен“ на дирекцията. В това си качество тя участва в състава на комисии, назначени по дисциплинарни производства срещу служители на полицията.

Фактът, че синът на Бояджиева – Росен Бояджиев е бил един от първоначално заподозрените като извършител на насилието срещу Дебора Михайлова не може да не е бил известен на ст. комисар Лазар Христов – областен директор на полицията в Стара Загора. Затова изглежда повече от странно, че той не е поискал разследването да бъде извършено от следователи, а не от разследващи полицаи, които са колеги на Бояджиева и тяхната обективност може да бъде поставена под съмнение. Освен това Лазар Христов би следвало да уведоми наблюдаващите прокурори за връзката между разследвания Росен Бояджиев и неговата майка, служител на полицията.

Но нищо от това не се е случило, а през цялото време на досъдебното производство

полицията и прокуратурата са премълчавали

този факт.

Росен Бояджиев е бил интимен приятел на Дебора Михайлова в продължение на две години, разказва самият той по време на един от разпитите, извършен от разследващ полицай при Първо РУ на МВР в Стара Загора. Той прекратил отношенията си с нея, след като разбрал за връзката й с Георги Георгиев. Разделили се за няколко месеца, време през което той бил в чужбина, а след завръщането му – в началото на 2023 г. след многократни молби от страна на Дебора Мхайлова, решил да й даде втори шанс. Проверката на чувствата траяла кратко – само две седмици по-късно той окончателно сложил край на интимната им връзка и имал с нея единствено приятелски отношения.

Но Михайлова твърди друго по време на разпитите, а именно, че след завръщането на бившия й приятел от чужбина, те отново продължили да се срещат,

но вече криели връзката си

Росен Бояджиев е бил разпитан като последното лице, което е прекарало около час в дома й, преди тя да бъде нападната и обезобразена.

Той е бил освидетелстван от медицинско лице дали има наранявания в резултат на съпротива от нападнатата Дебора Михайлова, но резултати от тази процедура не са обявени. Разследването е установило по клетките на телефона му и чатовете с нея, че действително е бил в дома й в нощта на престъплението. Самият той също не отрича, че същата вечер е бил с Михайлова.

В същото време, според данните, събрани след проследяване на телефона на Георги Георгиев, показват, че той

категорично не е бил на адреса,

на който е живеела Дебора. Последната клетка на мобилния оператор, засякла телефона му, е край Старозагорското с. Хрищени. Но свидетел по делото твърди, че е возил Георгиев в нощта на престъплението и го е оставил в близост до дома на Михайлова, изчакал 15 минути, след което го върнал в с. Братя Кунчеви. Нито една от камерите по пътя от селото до Стара Загора и обратно обаче не е засякла Георги Георгиев в колата на свидетеля.

Красимир – доведеният баща на Дебора Михайлова, също е бил сред първоначално заподозрените за извършеното насилие и затова е бил разпитан, а движението му в деня на престъплението също е проследено по серийния номер на телефона му.

В случая изглежда странно, че майката на Михайлова, която към датата на престъплението е била в процес на развод с Красимир, напуснала апартамента му заедно с общия им син, но е оставя дъщеря си – вече 17 годишна, да съжителства с доведения си баща.

В контекста на новите факти по случая „Дебора“ би следвало Районният съд в Пловдив да поиска

нови разпити и експертизи на всички първоначално заподозрени лица,

още повече, че няма събрани достатъчно доказателства, които да доказват по безспорен начин вината на Георги Георгиев. Обратното – че има достатъчно събрани доказателства за вината му още от първите дни на досъдебното производство твърди районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.

На 16 февруари т.г. пред камерите на национални телевизии тя съобщи, че още същият ден от Районната прокуратура ще направят протест срещу Определението на Районния съд в Пловдив. С него делото срещу Георги Георгиев беше прекратено и върнато на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Става дума за съдържанието на обвинителния акт относно констатирана

черепно-мозъчната травма, претърпяна от Дебора Михайлова.

В първата съдебно-медицинска експертиза нямаше данни за такава травма, затова и заключението беше за причинена лека телесна повреда. Според адвокатите на Георгиев има още две последващи съдебно-медицински експертизи.

За доказването на черепно-мозъчна травма трябва да са налице множество симптоми, описани на сайта на „Пирогов“ – Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна помощ в София. (Вижте описанието – тук).

Ако диагнозата присъства в съдебно-медицинските експертизи, извършени в Пловдив, тя трябва да е потвърдена от рентгенография и компютърна томография. Освен това при травма, причинена от удар, трябва да е имало и видими следи като например

оток с кръвонасядане по главата на Дебора Михайлова,

още повече, че половината й глава е била подстригана до голо.

Пред „За истината“ съдебни лекари обясниха, че според медицинския стандарт първото нещо, което е трябвало да се направи при приемането на Дебора Михайлова в спешния център на Университетската болница в Стара Загора, е да се оцени в шокова зала състоянието й по

скалата за опасност за живота

и да се посочи съответния код – зелен, жълт или червен. А обработката на раните й от хирург трябва да е извършено в присъствието на реаниматор – анестезиолог, заради опасност от тежка алергична реакция.

Освен това съдебно-медицинските експертизи трябва да е описано дали пострадалата е имала кръвозагуба, както и дали и е била взета токсикологична кръвна проба за употреба на наркотици.

Всички тези неща ще трябва да се доказват в хода на същинското съдебно дело. А дали Районният съд в Пловдив ще приеме протеста на прокуратурата и кога ще насрочи следващото заседание по делото, предстои да разберем в близко бъдеще.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране