16.07.2021 | 23:16
СРС-та с Радев и чатовете на Бобокови са сред аргументите срещу Гешев
Министърът на правосъдието поиска ВСС да уволни Иван Гешев

Висшият съдебен съвет публикува доклада на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, на базата на който Янаки Стоилов ще предложи на ВСС да освободи предсрочно главния прокурор Иван Гешев. Документът е над 100 страници, а самият Стоилов обясни, че в него става въпрос основно за действия или бездействия на главния прокурор, които уронват престижа на институцията, системно нарушаване на презумцията за невинност с изказванията му и непризнаване на принципа на разделение на властите.

От прокуратурата обявиха, че става дума за политически, а не за юридически аргументи. Говорителят на Иван Гешев Сийка Милева пък заяви, че правосъдният министър си прави пиар акция.

В публикувания доклад на Бойко Рашков се посочват пуснатите в общественото пространство СРС-та, в които се чува разговор на държавния глава Румен Радев и бившия командир на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков. Месеци по-късно публично бяха разпространени и записи, в които се чуваха обвиняемият бизнесмен Васил Божков и журналистът Огнян Стефанов. Двамата обсъждаха антиравителствените протести, на които се искаше и оставката на Гешев. Тезата на прокуратурата бе, че главният организатор и финансиращ недоволството е Божков.

Тезата на Рашков е, че е нарушен законът, защото информацията от СРС-та е под особен режим. От обвинението твърдят, че записите са огласени по силата на норма от НПК и е имало разрешение на наблюдаващия прокурор.

„Правото на прокурора да разреши разгласяване на материалите от разследване не се отнася до данните, събрани със СРС, защото те се подчиняват на особен режим“, пише в доклада си Рашков.

Според вънрешния министър „ от обективна и субективна страна Иван Гешев е извършил престъпление, но възниква въпросът защо срещу него не е започнал наказателен процес“.

„Действията и бездействията на главния прокурор са в разрез със задължението му да защитава независимостта, безпристрастността и професионалната репутация на институцията, която представлява. Неговите изявления и тези на говорителя на прокуратурата надхвърлят пределите на обикновеното съобщаване и чрез тях се цели да се създаде обществена нагласа за виновно противоправно поведение дори на лица, които нямат качеството на обвиняем. Контактите с медиите поставят под съмнение правната компетентност и деполитизацията на главния прокурор и прокуратурата като цяло“, пише още в доклада на Бойко Рашков.

Вътрешният министър припомня, че неведнъж пресцентърът на прокуратуата е пускал извадки от чатове между президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Според него обаче подборът на записите не е свързан с разкриване на обективната истина, а целта е била да се внуши на обществото, че определени обстоятелства са възникнали така, както главният прокурор или други заинтересовани лица искат, пише в доклада.

В документа се споменава и нахлуването в Президенството през юли миналата година и ареста на Пламен Узунов и Илия Милушев. Точно тази акция на прокуратурата провокира първия протест срещу властта и главния прокурор.

Акцията е била извършена с ненужна показност, подчертава Рашков.

„Разпоредената от Гешев акция е безпрецедентна и дискредитира пред обществото и света държавността в лицето на нейните институции. Международните медии (Ройтерс, Блумбърг, Политико, Дойче Веле, Евронюз, и др.) определиха действията на прокуратурата като „демонстративни набези“, „нападение срещу държавния глава“ и „нахлуване, довело до спречкване между институциите“, казва вътрешният министър.

Гешев нарушава принципа за разделение на властите, пише още в доклада. Посочва се, че главният прокурор не се е явил на две изслушвания в Европейския парламент. Припомня се и негово изявление в интервю за БНТ, в което заяви, че не приема разделението на властите, както го прокламират „десните екстремисти“. Тогава Гешев каза, че властите трябвало да се съдействат.

В районната и градската прокуратура на София има специални отдели, към които се разпределят преписки и дела, към които има особен интерес, казва още вътрешният министър. Те се разпределят неслучайно, а работата по тях се възлага чрез резолюции на началниците им.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране