05.12.2023 | 10:46
Тайният сценарий на Борисов: Задава се война Лена Бориславова – Даниел Лорер
Вождът на ГЕРБ се развихри в интригите - нарочно противопоставя ППДБ и ДПС

Привидната политическа непоследователност на Бойко Борисов е част от добре обмислен сценарий за завръщането му като премиер, сочат анализи на политолози, до които се допита ПИК.

Истинската цел на Борисов не е да стане президент – каквито внушения се появиха в последните дни, а да заеме най-важния пост в изпълнителната власт за четвърти път. След извънреден парламентарен вот 2 в 1 през юни. Това ще увенчае кариерата му.

В плана си Борисов се движи по две сюжетни линии:

1. Да посече и обезкърви електорално партньорите си в сглобката – ПП, ДБ и ДПС, като деликатно ги противопоставя. Но в същото време ги задушава в прегръдката си.

Типичен пример за това е отношението му към Христо Иванов, когото не пропуска да изчетка публично. Борисов съзнава, че хвалбите от неговата уста действат като отрова за фанатизирания електорат на джендърите-левичари от „Да, България“. На практика Борисов делегитимира Иванов и не му оставя друг политически изход, освен да се бори за мястото на еврокомисар след вота догодина.

Бойко виртуозно разчиства терена. Оставил е на Пеевски да се боричка с Денков и ПП, като разчита да се изтощят взаимно. Тогава той ще се появи като медиатора – спасител и помирител, разясни пред ПИК депутат от ГЕРБ.

2. Другата глобална цел на Борисов е да преформатира ГЕРБ, който напоследък гравитира активно вляво и губи консервативния си облик. За целта соросоидното лоби на Томислав Дончев (обслужващо посолоството) трябва да бъде обезвластено.

Идеята на Борисов е да върне на бял кон в ръководството на партията успешните си кметове, а силната фигура по вертикала под него да бъде Делян Добрев, който обира широки симпатии с опозиционното си поведение към омразната на всички „сглобка“.

Въпреки призивите именно Борисов, а не Мария Габриел да поеме премиерския прост след ротацията, лидерът на ГЕРБ няма да се навие на подобен компромис. Той не би управлявал в некомфортната ситуация на зависимост от Кирил Петков и Асен Василев. Не би оглавил и правителство с толкова нисък рейтинг.

По-вероятно е сглобката да се разпадне около ротацията заради спор за министерски кресла, а Габриел изобщо да не припари до кабинета на министър-председателя.

Наблюдавайте какви циркове се задават в редиците на ППДБ около реденето на евродепутатските листи. Те ще се изпокарат зловещо, защото там амбициите на Лорер да оглави листата са несломими. В същото време Киро вече е обещал водаческото или второто място на Лена Бориславова.

1 коментар

  1. Дано! каза:

    Тримата се карат, другите печелят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране