06.02.2024 | 11:43
Татяна Дончева: Американците прочистват всички с разсъдък от родната политика. Атаката срещу Радев е за контрол на службите
Бойко Борисов се занимава само с един въпрос. Как да избегне включването си в "Магнитски". Досега никой не е изглеждал в такава степен като мятаща се риба на сухо

Програма минимум на управляващите е да си осигурят шефове на служби, без президентът да подскача, защото го плашат, че ще го отстранят. Така изглеждат ходовете. Това, което Атанас Атанасов изговори за един руски гражданин, който събирал документи за българско гражданство и пр., показва, че се опитват да пържат президента именно чрез заплаха за националната сигурност, по тази законова възможност. Те ще натискат именно в тази посока. Според мен и затова натискат за промени в службите. 

Копринков защо да го коментираме? Обяснимо е защо Радев го пази. Нелицеприятно е, но е обяснимо. Пази го заради зависимост и абсолютна необходимост. 

Аз бих попитала президента каза ли му някой, че Кирил Петков не е с прекратено канадско гражданство преди да го назначиш?! Второ, видя ли му писмената декларация, пълна с правописни грешки, и какво си помисли, когато я видя?! Трето, трябваше ли един човек, който не знае български език добре, да ни го предлагаш с такъв апломб за министър-председател?! И четвърто, смяташ ли, че като кажеш, че се извиняваш и всичко е пито-платено?

Борисов се занимава само с един въпрос. Как да избегне включването си в „Магнитски“. Досега никой не е изглеждал в такава степен като мятаща се риба на сухо.

Темата с „Магнитски“ е ласото, с което са ги впримчили американците. Но при Пеевски има и друга история. Той беше дълги години фронтмен на руските икономически интереси. Той е абсолютно причастен към фалита на КТБ и разгрома на Цветан Василев. И не само. Той е причастен към разграбването на имуществото на банката.

Външните сили положиха неимоверни усилия за прочистване на политическия живот в България от всички хора, които просто имат малко разсъдък.

ПП са хора, които не знаят за какво става дума. Тези хора не могат. Ситуацията в СОС е част от серията колко ПП не могат! Става дума за неможене. Васил Терзиев е човек, който не знае за какво става дума, когато говорим за управление на София. И се пита в задачата: добре, защо беше необходимо този човек да го насилвате, да започне да упражнява дейност, за която няма никакъв хабер?! Защо?

Лявото пространство не може да се обедини с БСП в сегашния й вид, защото Корнелия Нинова е абсолютна пречка. А в БСП няма ресурс, който да я отстрани. Това устройва сглобката. Ако Корнелия Нинова я нямаше, щяха да я нарисуват.

Русия ще бъде предизвиквана по всякакъв начин и когато ние прекрачим всички допустими граници по различни начини, ще се очаква руснаците да направят първото действие.

– Г-жо Дончева, оправданието за сглобката е външен натиск да има правителство по време на война. Но Борисов, Пеевски и Кирил и Асен сякаш се харесаха.

– Според мен Борисов се занимава само с един въпрос. Как да избегне включването си в „Магнитски“. Имало е много български водещи политици, които са били в състояние на зависимост от външни интереси. Било, когато са финансирани в рамките на програми, на различни международни институции, било когато са хванати по друг начин – с компромати, със сексуална ориентация, през корупция и др. Но досега нито един не е изглеждал в такава степен като мятаща се риба на сухо. Както в момента Бойко Борисов. Той абсолютно е в състояние да унищожи партията си и хората в нея, да не говорим да следва някакви каузи, ценности и пр.

– Но Борисов винаги е бил така позициониран – евроатлантически. Първите му два кабинета бяха категорично такива, помним емблематични министри и дори президент от същия калибър. 

– Той тази игра си я играеше, да. Но тук сега се вижда рибата на сухо. Мятането на рибата на сухо вече не е игра. Това е недостиг на въздух. И тук в тази обща работа е включен Пеевски, който пък се бори да излезе от „Магнитски“. И смята, че ако получи поста председател на ДПС, това ще му помогне да си реши въпроса с „Магнитски“. Което е също смешно. Темата с „Магнитски“ е ласото, с което са ги впримчили американците. Но при Пеевски има и друга история. Той беше дълги години фронтмен на руските икономически интереси. Той е абсолютно причастен към фалита на КТБ и разгрома на Цветан Василев. И не само. Той е причастен към разграбването на имуществото на банката. И там бяха използвани методи и средства, които са немислими, несънуваеми. Включвам и придобиването на маса медии назад, които да помагат за прокарването на определени политически линии. Всичко това е свързано с Пеевски. А днес е започнал да търси хибридната война на руснаците! Тя тази работа беше подготвена преди повече от 15 години с медиите, които бяха придобити от Ирена Кръстева и сина й. И представете си, всичкото това нещо днес е опаковано в нов станиол и целофан за евроатлантическа окраска.

– Тази мимикрия не може да стане без съдействието на външния фактор. Тоест американо-британският външен фактор е доволен от тази промяна. 

– Да, на външните сили това им е окей, защото те се интересуват от България като територия. И населението им пречи. И тези външни сили положиха неимоверни усилия за прочистване на политическия живот в България от всички хора, независимо към коя политическа сила принадлежат, които просто имат малко разсъдък. Нищо друго не беше важно. Важното беше да се изчисти всеки човек с малко разсъдък. Не с много. А всеки дори и с малко разсъдък! И сега външните сили си играят на куклен театър с кукли на конци. Отвън попълниха сцената и с тези момчета от ПП. Конците са изцяло в ръцете на външния фактор. И нашите хора тук си играят с надеждата, че ще постигнат онова, което ги интересува – невлизането в „Магнитски“, излизането от „Магнитски“, възможности за определени сделчици и пр. Относно това, че Борисов, Пеевски, Кирил и Асен са се харесали, всъщност те играят по необходимост.

– Конфронтацията между Пеевски и Радев се засилва. Всички имаме усещането, че мнозинството се кани да гласува в Народното събрание обвинение срещу Радев според член 103 за държавна измяна или нарушение на Конституцията. Обаче доста е трудно да се докаже държавна измяна. 

– Аз не знам дали това наистина им е необходимо, да прекратят правомощията на Радев. Пеевски може да обяснява нещо в медиите, за да плаши Генчо с дървено ножче. Да размахва някаква заплаха, а дали ще я реализира или не, е друга работа. Президентът атакува определени неща, избирането на съдиите в Конституционния съд, промените в Конституцията, предстои и попълване на регулаторите, защитава службите. И сглобката иска да предотврати тези атаки от страна на президента. Дали импийчмънт е реалистично да бъде постигнат или не, няма значение. Това е начин да бъде притискан президента, да му се размахва някаква тояга пред очите и да му се показва, че ако той не си знае мястото, те ще го подложат на импийчмънт.

– И все пак има ли реалистична опция за импийчмънт на Радев? Ако ще му повдигат обвинение, трябва да е за държавна измяна, тъй като Кирил Петков не може да си признае, че е нарушил Конституцията. 

– Ако ние приемем, че търсим една юридическа хипотеза, която не сме длъжни да подплатим със съответни факти, това е друго. Дето се вика, твърдим нещо, но не прилагаме никакви факти и казваме, че импийчмънтът на президента е въпрос на парламентарно съотношение. Не е въпрос на факти, не е въпрос на нарушение от страна на президента. Каква държавна измяна ще му измислят?!

– Ако Народното събрание вдигне обвинение, то отива в Конституциония съд и там 8 от съдиите трябва да гласуват, за да мине този импийчмънт. 

– Тук не може всичко да се изчислява като съотношение на квоти, на хора, на гласове. Както и в процедурата на парламента за вот на недоверие, възможно е да има подходящо съотношение, но когато искаш да го облечеш в процедура по вот на недоверие, трябва да се постараеш да извадиш някакви факти. Защото иначе губиш имиджово. Хората ще си кажат следното: ако тези наистина решат да свалят държавния глава без никакви основания, то тези трябва да се отстранят, защото са наистина вредни. В сегашното управление има една откровена линия на неглижиране на всякакви правила. Те се движат в посока на това, че „ние сме мнозинството и можем да си правим каквото си искаме“. За всяко мнозинство има такъв риск. Защото, когато хората са неопитни, когато ги качиш с асансьора във високите слоеве на политическата атмосфера, мозъкът им започва да се разрежда и губят разбиране за реалността.

– Има и такава теза, че сглобката е получила задание да се справи с президента, понеже е главнокомандващ на армията, а в критичната ситуация около Черно море, не е ясно в каква степен президентското мнение ще се разминава с това на министър Тагарев и други подобни.

– Че какво му пречи Радев на западния фактор? Че какво като е командващ на Въоръжените сили? Да, Радев винаги има съображения за решенията на МС и Народното събрание, но това е имиджово. От Радев зависи да подпише указ за генерали, зависи да подпише указ за назначаване на висши военни. Но има пълномощия, функции, компетентности, които са изцяло в изпълнителната власт. Как ще попречи Радев на това Тагарев да отиде в САЩ и да се договаря за някакви сделки, решения и пр. Как Радев ще възпре парламента, че трябва да сложим ракетни установки, да изградим бази и пр. Значи, Радев може да каже какво мисли. Но дали парламентаристите ще се съобразят с онова, което е казал Радев, или ще се движат по ангажиментите, които са поели… Иншаллах! (Ако е рекъл Бог!, бел. ред.)

– Радев е командващ Въоръжените сили. Ако започне война, той ще взема решения. 

– Хубаво, обаче това е дълга работа. Въвличането на България във война няма да произтече от това, че България ще започне войната. То ще се случи така. Нашите отношения с руснаците ще станат напълно непоносими, Русия ще бъде предизвиквана по всякакъв начин и когато ние прекрачим всички допустими граници по различни начини, ще се очаква руснаците да направят първото действие. И когато Русия направи първото действие, тогава какво ще каже Румен Радев?! Че няма да участваме ли?!

– Нашите евроатлантици считат, че Радев могат да го притискат за държавна измяна за позициите му спрямо Украйна. Не са се сетили, че могат да използват договора с БОТАШ, който е безпрецедентно безобразие. 

– Това с Украйна е фалшива работа. Ако мнозинството в парламента обаче реши да стъпи на някакви факти, които все пак биха уплътнили юридическия текст, тогава мнозинството ще се разрови. И може да намери причини. Това, което Атанас Атанасов изговори за един руски гражданин, който събирал документи за българско гражданство и пр., показва, че се опитват да пържат президента именно чрез заплаха за националната сигурност, по тази законова възможност. Те ще натискат именно в тази посока. Според мен и затова натискат за промени в службите. Като програма минимум да си осигурят шефове на служби. Без президентът да подскача, защото го плашат, че ще го отстранят. Така изглеждат ходовете.

– За „пътя на Копринката” се носят легенди. Въпреки това Радев пази Копринков толкова фанатично?! Не трябваше ли да го освободи много отдавна? 

– Няма да влизам в никакви случки, случките за Копринков са известни и много. Но помните ли, имаше една случка с един зам.-министър Захари Христов. Той беше зам.-министър на МРРБ по времето на Комитова и беше уволнен, заради действия и сигнали, който трябва да бъдат проверявани, най-малкото за корупция. Неговите изпълнения бяха проверени от министъра, бяха докладвани на министър-председателя Стефан Янев, бяха докладвани на секретаря на президента и на самия президент. И този Захари Христов беше уволнен. В следващото правителство, обаче, това на Гълъб Донев, този Захари отново беше назначен. Когато избухна буря защо се прави това, след като случаят е проверен и той е бил вече отстранен по тези причини, нямаше никакъв отговор. Всеки може да си тълкува ситуацията както иска. Но аз знам, че когато един началник има съмнителни подчинени и не желае да вземе мерки, значи работата не е добре. Копринков защо да го коментираме? Обяснимо е защо Радев го пази. Нелицеприятно е, но е обяснимо. Пази го заради зависимост и абсолютна необходимост.

– Отговаряйки на Пеевски, президентът заяви, че „появата на политическа алтернатива е неизбежна“, тоест призна, че ще се появи нов проект. 

– Политическа алтернатива е неизбежна. Това е вярно. Ама ти, уважаеми, направи вече една политическа алтернатива в лицето на „Продължаваме промяната“. Ти използва ИТН за скоростно прекратяване на два парламента и налагане на дълги служебни кабинети. Които именно поставиха под въпрос фигурата на служебния кабинет в Конституцията, които поставиха под въпрос трябва ли да се допуска управление през служебни кабинети в такъв дълъг период от време без парламентарен контрол. Затова сега бъди така добър да не смяташ, че само ти си алтернативата! Защото, ако ще ни поднасяш за трети път алтернатива като ПП, мерси!

Аз бих попитала каза ли ти някой, че Кирил Петков не е с прекратено канадско гражданство преди да го назначиш?! Второ, видя ли му писмената декларация, пълна с правописни грешки, и какво си помисли, когато я видя?! Трето, трябваше ли един човек, който не знае български език добре, да ни го предлагаш с такъв апломб за министър-председател?! И четвърто, смяташ ли, че като кажеш, че се извиняваш и всичко е пито-платено?! Не, не. Всеки човек на такъв пост, който е подложил страната си на подобен ужас, каквито са въпросните хора от ПП, трябва да знае, че нищо не е пито-платено! Всичко е открито като сметка. И някой трябва да покрие щетите. Това са само първите въпроси, които се налагат. А иначе, че алтернатива е наложителна, това е ясно. Въпросът е, да не би случайно да се лъжеш от рейтинга, че когато започне състезанието, твоят рейтинг ще бъде пак същия. Щото много хора са виждали рейтингите си и после нищо. Ето, Петър Стоянов имаше космически рейтинг, и накрая видяхме.

– Радев няма да посмее да напусне президентството. 

– Как да посмее! Този човек цял живот е бил на държавна заплата и на котлова храна. Как си представяте, един такъв човек, който е навикнал на подреден живот, да прави това, към което го тласкат в момента?! Да напусне президентството, за да оглави евролистата си! Няма да стане.

– Радев се готвеше да оглавява цялото ляво пространство по едно време, да го лидира, да слага БСП в общия кюп и пр. 

– Създаването на политически проект е робски труд в продължение на години. Такъв проект изисква огромно усилие. Радев няма хора, които имат такъв капацитет. Политическият проект не е само мерак. Нали видяхте областните управители? Нали видяхте резултата, видяхте гласовете от приложението на областните управители в местните избори? Той щял да се обяви за патрон! Обаче политолозите ти казват не да се обявяваш за патрон, а да напуснеш президентството и да оглавиш реално свой проект! С гол в ръката нож, както се казва. Сергей Станишев също е част от президентските замисли. Само че моето мнение е, че каквото Сергей Станишев направи от БСП, това направи и от ПЕС. Моите уважения, но това е капацитетът на човека.

– Какво мисли „Левицата!“ за бъдещето на Ваня Григорова? 

– Ваня Григорова показа в своята кампания, че има качества. Не виждаме Корнелия Нинова да развива млади кадри, които имат потенциал и които обществото може да хареса, да приеме. Затова и Ваня Григорова беше като някаква птичка. Преди нея Крум Зарков даваше надежди. Но тези хора трябва да се обиграят в реална политическа дейност и конкуренция. И някои ще издържат теста, ще се развият бързо, а други ще останат просто епизодични явления. Смятам, че във Ваня има хляб. Но когато гледаш един спортист, който дава надежди, не бива да му стоварваш космически очаквания отгоре, защото ще го затиснеш. Ваня трябва да има възможност да се прояви в политиката. На нейно място аз бих уплътнила много добре мандата си на съветник с идеи, които имам. Бих се отнесла сериозно към това. Ваня трябва да покаже, че от синдиката, където има някакъв обществен опит, може да отиде в управлението също толкова целенасочено, задълбочено, ефикасно. Ако започнат да я прехвърлят от избор в избор през няколко месеца, ще се превърне в повърхностен човек, пеперудка, която само за кампании може да бъде ползвана. Както казах, във Ваня има хляб. Съжалявам, че в БСП няма сериозни възрастни хора, които да обяснят на един млад политик през какви етапи трябва да мине, за да може да се превърне наистина в политик с тежест, в политик с личен специфичен профил, който може да е ценен. Защото Ваня със синдикалния си опит може много добре да обхване една социална сфера, и като законодателна уредба, и като организация на социалните дейности и т.н.

– Корнелия уж я подкрепи, пък после нещо не й се възхищаваше. 

– То е ясно, че Корнелия гледа на нея като на конкурент. Но Ваня трябва да има ментори, които биха могли наистина да й дадат добросъвестен съвет, да й подберат теми, в които тя да навлезе, за да започне да говори по теми и техните решения. Теми, които да заинтригуват обществото.

– Дори Румен Овчаров заяви, че Корнелия трябва да си ходи, за да може БСП да се възстанови, но Корнелия каза, че неговият глас е един. Кога ще се стигне до обединение на лявото? Лявото е недалновидно разпиляно, това устройва сглобката. 

– В БСП няма механизми, които да отстранят Корнелия Нинова. Но има хора, които не искат да приемат този факт. Кой е виновен за това? Партийните членове, които я качиха, утвърдиха, които й приеха измененията в Устава, които да я направят като „Вечната Амбър“. Ми да го бяха предвидили този резултат. Лявото пространство не може да се обедини с БСП в сегашния й вид, защото Корнелия Нинова е абсолютна пречка. А в БСП няма ресурс, който да я отстрани. Да, това устройва сглобката. Ако Корнелия Нинова я нямаше, щяха да я нарисуват. Затова някакви лози пълнят на хората главите, че няма алтернатива и това е положението. Корнелия беше тласната да оглави БСП, защото могат да я държат.

– БСП също се обяви срещу президента, обвини го в корупция. 

– Първо тези сигнали за корупция не са нови. С изключение на случаите, които Атанасов разказа за гражданството. Темата с Копринков и Пламен Узунов е стара тема от първия мандат на президента. Обаче президентът неглижираше нещата, което в политиката е грешка. Защото се успиваш от това, че няма никакви последици, че никой не подема темата сериозно. И когато вече ти подемат темата, нямаш разумно обяснение защо не си предприел мерки навреме. Това, което прави Корнелия Нинова сега срещу президента, е просто продължение на нейното дългосрочно отношение и политика към президентската институция. Корнелия води война с президента Радев и тези действия са в тази логика. Тя според мен не проследява как се вписва в цялата картина, дали БСП се синхронизира с Пеевски и пр. Войната на Корнелия е израз на нейното негативно лично отношение към Радев. А проектът, който той ще прави, е просто елемент за повод.

– Кирил Петков каза, че ще започне силна кампания за промяна в службите. Атанасов също говори за това из медиите. Те оправиха Конституцията, сега службите ще оправят. Под промяна в службите най-вероятно разбират да си сложат свои хора за началници.

– Смяна на началниците при всички случаи. Ама, вижте сега, думите на Кирил Петков не бива да се приемат буквално. Думите на Кирил Петков трябва да бъдат възприемани само като собствената му представа за нещата. Тъй като той винаги се занимава с „велики исторически дела“, с „колосални проблеми“. За него, да си назначи свой човек в НСО, е колосално постижение. И това, че той го обявява за „колосално постижение“, не бива да ни кара да го възприемаме едно към едно. Всъщност то служби няма. Няма национална сигурност със селски началници. Когато стане шефът на българската служба равностоен на Хакан Фидан, тогава ще седнем да говорим за национална сигурност у нас. Сега в момента можем да говорим само, че ние нямаме места, където да произвеждаме кадри. А всичко, което е учило в старото време, Абв-то на службите, е вече вън. И ние трябва да започнем отначало. Тези в момента са само едни треперуги, които гледат как да се потопят под водата, за да останат на позициите си и да вземат заплати колкото се може по-дълго. Те не могат да служат нито на държавното ни ръководство, нито пък за целите на някакви блокове (ЕС, НАТО), нито на евроатлантическите ни партньори, нито пък на техните противници. Ние трябва да помислим в перспектива къде да се обучават кадрите по сигурността. Очевидно това не бива да става във Варненския свободен университет или в Библиотекарския. Това трябва да се мисли, да се направи може би обучението след висшето образование. Да се предпостави за офицерските и аналозите на офицерските длъжности висше образование по гражданска специалност. Трябва да има сериозен кастинг. И програма, която да се заимства от някоя от партньорските служби. Но да видим от коя, защото не е добре моделът да се вземе от страни, в които има много служби. Това са големи държави с тясно профилирани множество служби. Ние трябва да вземем модел от по-малки държави и да видим как нашите съседи тук на Балканите се справят, как е при тях. Опитът и на други ключови държави трябва да се изучи и сравни – САЩ, Русия, Великобритания, Израел.

Искам да обърна внимание! Защо всеки проблем в нашата страна отива в ДАНС? Тази структура ДАНС трябва да бъде едно класическо контраразузнаване, което да се занимава с шпионите в България. Защо ние слагаме ДАНС като на всяка манджа мерудия и за всичко заплашваме с ДАНС. Както по времето на Бойко за всичко заплашвахме с прокуратурата. Но и прокуратурата има свои функции и компетенции, тя не е пенкилер институция. Сега е същото с ДАНС. Защо за всичко ще се меси ДАНС, има си институции, има си контролни механизми. Тези хора и в ГЕРБ, и в ПП се държат така сякаш не познават механизмите на държавата. И всичко, което измислят, се върти около три познати институции и те задължително искат да ги обсебят. И кои са тези институции? Да вземем НСО-то, да приберем ДАНС-а и да мислим, че голяма работа сме направили и сме големи политици. Тези хора от ПП/ДБ е ясно, че искат овладяване на службите. Атанасов коментира в ефир идеята за контрол върху службите, защото в момента президентът им назначавал началници и не било добре. Но това може огледално да се пренесе и върху изпълнителната власт.

Замисълът досега беше изпълнитената власт и президентът да имат споделени функции и отговорност при назначаването на шефовете на службите. Това е правилната постановка. А да кажем, че ще дадем цялата власт върху службите на изпълнителната власт, защото в президентството имаме данни за корупция, не е състоятелно. Като прехвърлим процедурата за назначаване на началниците на службите изцяло в изпълнителната власт, проблемът ще цъфне там, в изпълнителната власт. В България всеки път конструираме механизмите за управление според човека. Ние сме днес на власт и ще нагласим нещата спрямо нас и ще назначаваме нашите хора. Утре, като дойдат другите, започват да назначават техните хора и така. Това е много жалко. И няма край. Аргумените сега са какви проблеми имали службите! В един момент нашите служби изпадат в кръгова отбрана спрямо властта. И започват да си правят разменки. Това също не е нещо ново. Военното разузнаване и невоенното разузнаване преди време бяха изпаднали в ситуация децата на единия шеф да са в другата служба и обратно. Защо повтаряме 100 пъти тези неща?! Както вече казах, нашият истински проблем със службите е, че ние няма къде да готвим кадри, нямаме система за подготовка. Смъкнали сме нивото на работещите в службите до абсурден минимум. За да се подобри състоянието, има нужда от много неща, от стратегия, от държавно отношение. А не от махленски подход, „дай да вземеме тези служби“. И като вземе просто Киро НСО-то, какво ще реши?! Кой проблем?!

– Тези хора, работещи в службите, явно нямат знания за новите предизвикателства? Светът се променя драматично, нашите са ангажирани само да събират компромати за опонентите във властта.  

– Забравете, просто няма служби в България! Трябва да се градят от А и Б и то от хора, които са добросъвестни и със съзнанието, че резултатът няма да дойде сега, веднага. А ще дойде след следващите двама-трима началника. Защото без натрупване няма да стане. Атанас Атанасов пак има някакви познания, докато онези другите от ПП нямат никакви знания. Там бащата на Киро селектира нещо. Службите не са само за да докладват, иначе можеш да си наемеш една фирма, да им дадеш тези слушалки, дето използваше Цветанов по времето на „червеите“, и да ходи някой да ти донася.

– Когато ПП дойдоха на власт Кирил Петков търсеше компромати съзнателно, за да изпраща материали за „Магнитски“ в САЩ. Киро се старае да донася, счита че това е начинът да се справи с управлението на държавата. Ама управлението не е доносничество. 

– Вижте, Кирил Петков е възпитан от баща си и той не може да има друго мислене. Той смята, че за да стоиш на власт, трябва да владееш службите. А че службите не владеят населението, това не му идва на акъла. Службите не могат да представят управляващите във външния свят като сериозни хора. А беше време, когато външните фактори можеха да кажат, че България има сериозна служба в лицето на еди-коя си служба. Вие търсите в ПП съзнателни действия, а тези хора са „Св. Франциск ходи по вълните“. За да се избави България от кризата, първо трябва да се избави от субектите, от „променките“. А не можем, защото посолствоТО е докарало „променките“ именно защото са такива кухи!

Докато американците искат тук да владеят територията, и населението им пречи, те ще имат нужда от такива хора. Как иначе ще могат да въведат бази от Балчик до Резово, как ще наводнят бреговата ивица с военно присъствие, как ще поставят противоракетни комплекси, противокорабни, противо незнам-какви-си?! Явно че им трябват такива хора като „променките“. България е обречена. И тя е обречена, защото ние вместо отдавна да противодействаме, макар и глухо, и без да си късаме ризите, вместо да маневрираме, ние сме на пълно разположение.

– Защо не може да се избере председател на СОС? Как Ви изглежда София след встъпването в длъжност на Васил Терзиев… Имаше ексцесии с първия сняг, тръгнал си от прослушването за бюджета, появил се в СУ с въоръжена охрана…

– Проблемът на Столичния общински съвет с трудния избор на председател при разпокъсани групи изобщо не е нов проблем. Такъв проблем си съществува от 30 години. Когато бяха двете големи партии преди, левица и десница, беше лесно. Или едната, или другата. Но след идването на царя се раздробиха местните съвети и стана трудно събирането. Но този проблем по събирането се решава от кметовете и така се е решавал досега. От всички кметове на различни места в страната. Не само в София. Моите впечатления са, че до тези последните местни избори, всички кметове се бяха научили да решават този проблем. Защото всеки истински кандидат за кмет дори на малка община си прави сметката как ще му изглежда мнозинството, как ще го събира, как ще работи с него.

Човекът, който трябва да реши въпроса в СОС, е Васил Терзиев. Той кметът! Ако му трябва опит как става това, трябва да пита то ли кмета в Бургас, то ли кмета в Стара Загора и т.н. За да разбере как другите кметове постигат това събиране, как се разбират те. Тук говорят, че Васил Терзиев бил дистанциран и ги призовавал. Представяте ли си?! Не, бе хора. Васил Терзиев е човекът, който трябва да седне и да сглоби местния парламент. Той трябва да свърши тази работа. Васил Терзиев е човек, който не знае за какво става дума, когато говорим за управление на София. И се пита в задачата: добре, защо беше необходимо този човек да го насилвате, да започне да упражнява дейност, за която няма никакъв хабер?! Защо? Даже аз не знам, дали той изобщо иска да я упражнява. Васил Терзиев попадна от един свят, в който той беше шеф, на друго място, където всичко е различно, има и политическа враждебност. Може да има нови избори за СОС, а може даже да има и нови избори за кмет. В зависимост от изхода на делото за оспорване на изборите. Нека да видим как ще са гласовете. ПП са хора, които не знаят за какво става дума. Ама Борис Бонев много искал да е председател! Ама вижте, има много хора, които много неща искат. Само че не става просто с искане. Тези хора не могат. Ситуацията в СОС е част от серията колко ПП не могат! Става дума за неможене.

„Гласове“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране