07.05.2023 | 22:49
Телевизията на БСП фалира! Кабеларката натрупа над 3 млн. дългове
Спирането за профилактика е само проформа

Партийната телевизия на БСП, гръмко назована „Българска свободна телевизия” (БСТВ) е пред фалит, а твърденията на ръководството, че спира за кратко заради пренасяне на техниката в нови студиа са само прах в очите на малкото останали избиратели, научи „Уикенд”. Подобно на партията-майка, чиято собственост е, и червената кабеларка е тръгнала с уверени крачки към бунището на историята. Докато при БСП, ръководена вещо от Корнелия Нинова, края се отлага за следващите или в краен случай по-следващите избори, то БСТВ нещата са въпрос буквално на дни, твърдят запознати.

Телевизията има няколко милиона лева дългове – неплатени данъци, сметки за ток, наем на помещения и консумативи. Твърди се, че е въпрос на дни съдия-изпълнители да нахлуят в партийната централа на „Позитано” 20, търсейки си парите. Дали ще се стигне да публична продажба на маси, столове или компютри, собственост на партията, или някой от стотиците другари милионери-социалисти ще се смили и покрие дълговете, предстои да разберем.

Червените, който се бият в гърдите, че са единствената социална партия, бранеща интересите на трудовите хора, не са се посвенили да оставят без заплати дори и персонала на собствената си медиа. Репортери и оператори имат да вземат стотици хиляди левове, става ясно от финансови отчет на кабеларката. От „Позитано” 20 са забравили да внасят редовно дори и осигуровките на щатните си пропагандатори, чиято основна задача е да хвалят непогрешимостта на лидера Корнелия Нинова и яростно да защитават нареденото от Владимир Путин нападение над Украйна.

Членове на червеното ръководство коментираха, че съдбата на БСТВ е била ясно още при нейното създаване. Всяка електронна медия обичайно се издържа от реклами. За да ги има тях обаче, е нужно някой и да те гледа, обяснява иронично противник на лидерката Корнелия Нинова. Кабеларката на БСП, която се разпространява в цялата страна, се радва на едва няколко хиляди души ежедневна аудитория на възраст 75+. По-висока гледаемост има дори и регионалната телевизия в някое малко градче. Едва ли е изненада, че за последната година БСТВ е събрала едва стотина хиляди лева от реклами. Голяма част от тях платени от БСП в предизборните кампании, обясняват запознати. Подобни са постъпленията и предходните години. Тези смешни приходи, логично, няма как да стигнат за наем на студиата, купуване на техника, сметки за ток и заплати на репортери, монтажисти, водещи и оператори. За това и останалите разходи, които хич не са малки – между 2 и 3 милиона лева годишно, се покриват от партийната субсидия на БСП. Дали си струва да се наливат подобни суми в медия, която никой не гледа, знае само хвалената ежедневно от червения ефир лидерка Корнелия Нинова.

До преди година-две, когато БСП бе водеща партия и прибираше милиони левове субсидия от бюджета, издръжката на собствена телевизия не е била съществен проблем, разказват активисти. След започналият през 2021 г. маратон от предсрочни избори, нещата рязко се променят, а електората се топи като лански сняг. От най-голяма опозиционна партия, червените се превърнаха в маргинална формация, стискаща палци да премине 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание. На вота от 2 април тази година, водената от Корнелия Нинова формация би всякакви антирекорди с пуснатите в нейна полза едва 225 914 бюлетини. По закон, за всеки глас на червените се полагат по 8 лева субсидия или общо около 1,3 млн. лева на година. Тази сума не стига дори и за да се покрият разходите на партийната кабеларка, камо ли да се финансира кампанията по задаващите се поредни предсрочни избори през лятото и местния вот наесен. Какво остава за партийния апарат верен до гроб на лидерката в централата на „Позитано” 20, които също си искат огромните заплати.

След изборния разгром от 2 април, Нинова е поставена пред съдбовен избор относно харченето на държавната субсидия – телевизията, чиято създателка е, или разходите за партията. Очевидно изборът и е второто, което от своя страна обрича кабеларката на фалит. За да не се налива вода в мелницата на опозиционерите, които искат оставката на лидера, кръгът около Нинова измисля хитър номер. Преди седмица бе обявено, че от 2 май партийната телевизия спира за кратко, заради преместване на студиата и техниката в друга сграда. В съобщението си пресцентъра на социалистите уточни, че става дума за кратко прекъсване. Срок, в който пренасянето трябва да е приключило, така и не бе посочен.

Според работещи в телевизията, техниката отдавна е пренесена в централата на БСП, където уж ще са новите студиа, а „краткото” спиране е само предлог. Те са убедени, че нещата ще се бавят до очертаващите се през лятото нови предсрочни избори. Надеждата на кръга около Нинова е да стане чудо и БСП да си вдигне резултата, класирайки се отново във властта. „Ако и следващия път не стане чудо, Корнелия ще трябва да си ходи и спокойно може да обяви фалита на телевизията”, прогнозира червен опозиционер.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране