25.03.2018 | 18:28
Телевизията на БСП тръгва с 2 милиона лева
Велислава Дърева е казала, че отделената сума не би била достатъчна

На днешното си заседание Националният съвет на БСП одобри финансиране за пускането на партийна телевизия. Въпросът бе поставян от социалистите в страната многократно през годините и е сред основните им искания. По информация на Клуб Z, отделената сума е 2 милиона лева. Парите ще са от годишната субсидия на партията.

Идеята за телевизия бе обсъждана в последната една година на „Позитано“ 20. Това бе и едно от обещанията на Корнелия Нинова при избирането й да лидер. Няколко месеца темата бе извън дневния ред, а и на заседание на пленума на БСП преди няколко месеца бе обсъждан документ, който поставяше под съмнение рентабилността на подобен проект. В последните седмици обаче идеята се задвижва – на предишното си заседание социалистите обявиха, че започва да се пише концепция за партийната медия, а днес бе одобрено и първоначалното финансиране. По време на заседанието журналистката и член на Националния съвет на БСП Велислава Дърева е казала, че отделената сума не би била достатъчна.

Работата по концепцията за телевизия е възложена на партийните съвети по медии и култура, както и на Изпълнителното бюро. Според социалисти стартът на партийната медия трудно боже да бъде даден в срок по-кратък от 4-5 месеца. Създаването на телевизионно съдържание пък по закон подлежи на лицензиране от Съвета за електронни медии.

Все още няма и избрано име за социалистическия канал. Националният съвет на БСП прие днес декларация за Деня на Тракия – 26 март, в която социалистите настояват „справедливото искане за обезщетението на тракийските българи да бъде поставено пред турската страна на най-високо ниво“. В документа се казва още, че ролята на страната ни на посредник между Европа и Турция не бива да е за сметка на българския национален интерес.

„Изказването на турския президент Ердоган за душевните граници до Кърджали е провокация към националния суверенитет и териториалната цялост на България. То е неприемливо. Премиерът Борисов да заяви тази позиция на срещата на 26 март“, пише още в декларацията.

БСП ще представи визия за България на голямо национално съвещание. В него ще участват общинските и областните председатели на партията, кметове, общински съветници, депутати и членовете на Националния съвет на левицата. Това обяви на днешния пленум председателят на партията Корнелия Нинова. Дата на форума ще бъде определена от Изпълнителното бюро и се очаква да е през май.

В началото на април е предвидено посещение на лидера на БСП Корнелия Нинова в Черна гора и Албания, където тя ще се срещне с лидерите на партии от политическото семейство. За 16 май, в София, е насрочена среща на премиерите, комисарите и председателите на леви партии от Европа. Продължават и изнесените заседания на ИБ на БСП в страната. Следващото е предвидено за 27 март в Пазарджик, където ще бъдат обсъдени местни проблеми и политики и организационни въпроси.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране