27.01.2024 | 12:02
Терзиев влезе с въоръжена охрана в СУ, полицията изгони гардовете му (снимки, видео)
Ку-Ку! Кметът на София страдал от агорофобия и получавал паник атаки и страх към места, на които има стълпотворение от хора или ситуации, като публични изяви

Кметът на София Васил Терзиев влезе вчера с въоръжена охрана в СУ „Св. Климент Охридски“ по време на общественото обсъждане на бюджета на София. В СУ не се допускат хора с оръжие и полицията изведе охранителите от сградата, пише „Гласове„.

Васил Терзиев ходи и на работа с частни охранители, които бяха с него дори в деня на изборите за кмет. Не е ясна причината поради която Васил Терзиев прибягва до частна охрана.

Според източници от общината кметът страдал от агорофобия и получавал паник атаки и страх към места, на които има стълпотворение от хора или ситуации, като публични изяви. Те разказват и за други странности на Терзиев, който превърнал малка стаичка-склад в офис, отказвайки да работи в официалната работна стая на столичния кмет.

 

Ето какво написа във Фейсбук Стефан Марков, общински съветник от ГЕРБ:

Охраната на Васил Терзиев беше изведена от полиция от аулата на Софийския университет, където в момента се провежда обществено обсъждане на бюджета на София. Според полицаите кметът на София е влязъл в СУ с двама охранители.

1. Защо Терзиев е с въоръжена охрана на обществено обсъждане?

2. Защо охраната на Васил Терзиев носи пистолет, след като няма право да влиза в Софийския университет с оръжие?

Такъв ли е реда за редови гражданин с оръжие в университет в зала с няколкостотон души?

ЗАКОН ЗА ОРЪЖИЯТА, БОЕПРИПАСИТЕ, ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА И ПИРОТЕХНИЧЕСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ

Чл. 60. (1) Забраняват се:

1. откритото носене на оръжие на обществени места, освен при осъществяване на охранителна дейност;

2. съхранението и носенето на оръжия за спортни и за културни цели с патрон в цевта или в барабана;

3. носенето и употребата на оръжие и боеприпаси:

а) (доп. – ДВ, бр. 73 от 2012 г., в сила от 25.09.2012 г.) на политически, синдикални и културни мероприятия, освен ако е необходимо за културното мероприятие;

б) на спортни мероприятия, освен ако е необходимо за самото мероприятие;

в) в обществени заведения за хранене и увеселение;

г) в молитвени домове, храмове и манастири;

д) в здравни и лечебни заведения, в учебни заведения и в социални домове;

е) при и след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества;

3а. (нова – ДВ, бр. 73 от 2012 г., в сила от 25.09.2012 г.) употребата на:

а) огнестрелни оръжия с цел, различна от целта, за която са придобити, с изключение на случаите по чл. 95, ал. 1;

б) неогнестрелни оръжия на обществени места;

4. (доп. – ДВ, бр. 37 от 2019 г.) придобиването, съхранението, носенето и употребата на заглушители за оръжия, с изключение на супресори за дългоцевно нарезно оръжие за ловни цели;

4а. (нова – ДВ, бр. 37 от 2019 г.) придобиването, носенето и употребата на сменяемо зарядно устройство с капацитет над 20 патрона за късоцевните полуавтоматични огнестрелни оръжия или на зарядно устройство с капацитет над 10 патрона за дългоцевните полуавтоматични огнестрелни оръжия, освен в случаите по чл. 5, ал. 2 и 3;

5. използването за други цели на огнестрелни оръжия или боеприпаси за тях, когато те са придобити за културни цели;

6. (изм. – ДВ, бр. 37 от 2019 г.) употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, с изключение на пиротехническите изделия за превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория F1, в закрити помещения.

(2) (Доп. – ДВ, бр. 73 от 2012 г., в сила от 25.09.2012 г.) Забраната по ал. 1, т. 3, букви „а“ – „д“ и т. 3а, буква „б“ не се отнася за лица, изпълняващи служебни задължения по охрана.

(3) Забраната по ал. 1, т. 6 не се отнася за лица, притежаващи необходимата квалификация и правоспособност за безопасност на труда при взривни работи, при употреба на пиротехнически изделия за политически, спортни, религиозни, културни мероприятия и заснемане на филмови продукции, след уведомяване на съответното РУ на МВР по мястото на употребата им.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране