05.07.2022 | 10:00
ТЕЦ-Враца: Надеждната експлоатация на топломерите и водомерите изисква периодичната им поддръжка
Измервателните уреди подлежат на метрологична проверка

„С цел добра поддръжка на индивидуалните топломери и водомери за топла вода преди началото на отоплителния сезон, клиентите трябва да предприемат профилактични действия. Необходимо е да бъдат проверени за изправност всички индивидуални уреди за измерване на потреблението на топлинна енергия и битова гореща вода. При констатиран проблем задължително потребителите трябва да се свържат с обслужващата фирма за дялово разпределение“. Това посъветва потребителите изпълнителният директор на „Топлофикация Враца“ инж. Радослав Михайлов.

От дружеството обясняват, че най-честият проблем е угаснал дисплей. „При констатиране на такъв проблем е необходимо потребителите да се свържат с топлинните счетоводители за проверка и подмяна на неизправното устройство. Измервателните уреди подлежат на метрологична проверка“, каза той.

Директорът препоръча клиентите периодично да оглеждат общите части за течове. „Ремонти по инсталациите за отопление трябва да се планират и извършват извън отоплителния сезон“, подчертаинж. Михайлов, като уточни, че в случай на продължаващи ремонтни дейности, клиентите е добре да информират дружеството с поставяне на съобщение на вратата на абонатната станция в сградата или чрез обаждане. „Целта е да се избегнат евентуални аварии при запълване на вътрешната инсталация“, каза инж. Радослав Михайлов.

„Когато се налага източване и запълване на инсталация, клиентите трябва да се консултират със съседите. Необходимо е заедно да планират ремонтните дейности, защото те засягат и тяхното топло- и водоподаване. По този начин ще спестят разходи за допълнително дрениране и запълване“, категоричен е енергетикът.

„От 12 март 2021 г. с промени в Закона за енергетика стана задължително монтирането на водомери за топла вода, топломери и разпределители с дистанционен отчет. Ако се наложи клиентите да подменят индивидуалните уреди, то следва да е с устройства, които са с дистанционно отчитане“, напомнят от врачанския ТЕЦ.

От предприятието обясниха, че при този метод се извършва ежемесечен отчет и клиентите имат контрол върху всички уреди. „Показанията се засичат едновременно и от дистанция и по този начин всеки месец се фактурира реално консумирана топлинна енергия. Не се налага изготвяне на прогнозни и изравнителни сметки“, каза инж. Радослав Михайлов.

„Към момента това е най-добрата технология за коректно отчитане на отоплението и битовата гореща вода. В тази връзка препоръчваме на клиентите да не чакат крайния срок. Нека изберат удобството и точността на уредите с дистанционен отчет още сега“, каза още инж. Радослав Михайлов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране