06.02.2017 | 16:51
Тишината в коалицията Дончева-Петков ще ражда безумия
Румен Петков – мой любовник? Имам принципи – мразя да ми приписват такива любовници, казва червената депутатка Татяна Дончева

Ох, излъчването на Румен Петков!? Изцъклен поглед, странни гримаси, които се задълбочават с времето и напрежението са симптоми на разни болести. Не харесвам мъже, които плачат за диагноза. Това заявява през януари 2008 г.  депутатката от БСП Татяна Дончева по адрес на вътрешния министър и неин съпартиец Румен Петков в интервю за жълт сайт. През юни 2007 г.  Петков каза по неин адрес обидната фраза : „Тишината в спалнята ражда безумия”. Девет години по-късно тези емоции са забравени и очевидно Петков вече не е с диагнози, защото двамата се целунаха и прегърнаха в името на предизборната им коалиция.

Изявлението на Дончева, тогава зам.-шеф на парламентарната вътрешна комисия и шеф на подкомисията за контрол на спецслужбите идва само два месеца преди грандиозният скандал в МВР, стартирал с ареста на зам.-директора на ГДБОП Иван Иванов, известен с прозвището Иван Рилски и завършил по Великден с оставката на самия Петков. Основна роля в развенчаването на вътрешния министър изигра именно Дончева, заедно с шефа на вътрешната комисия Минчо Спасов от НДСВ. В разгара на скандала Дончева и Спасов поискаха директно оставката на вътрешния министър и накрая я получиха.

Враждата между Татяна Дончева и Румен Петков обаче се вихри доста преди скандалът в МВР. Двамата бяха от различни кланове в столетницата дошла някак си на власт с помощта на „тройната коалиция”. И участваха в подмолните битки за разпределяне на пари и власт от различни страни на барикадата. През юни 2007 г. премиерът на правителството на Тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС) Сергей Станишев изненадва всички, като обявява създаването на Държавна  агенция за национална сигурност, подчинена на Министерски съвет, която да се бори срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност по европейски образец.

Според запознати мотивите на Станишев да предприеме тази стъпка са вихрещият се  месеци преди това скандал в правителството и ръководената от него БСП, известен като „Овчаров-Александров“. Тогава  шефа на градската организация на столетницата в София е Румен Овчаров, министър на икономиката и енергетиката в правителството на Тройната коалиция, а директор на Националната следствена служба е Ангел Александров. Александров, следовател от кариерата, разследвал преди 10 ноември 1989 г. самия Ахмед Доган, е човек на ДПС.

Повод е арестът на шефа на софийската „Топлофикация“ Валентин Димитров-Вальо Топлото за корупция и злоупотреби. Тогава Александров внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за дисциплинарно уволнение на следователката Татяна Шарланджиева, осигурила „чадър“ над Топлото и Красимир Георгиев, шефът на фирма „Фронтиер“, обявен за близък на Румен Овчаров. На разпити освен въпросната Шарланджиева беше извикана и бившата й колежка Корнелия Нинова. Шефът на следствието внесе във ВСС и доклад, според който със специални разузнавателни средства са засечени разговори на Шарланджиева, Корнелия Нинова, бивш следовател, а през 2007 г. и заместник на Румен Овчаров, и Красимир Георгиев, известен като Фронтиера. През лятото на 2007 г.  Румен Овчаров и Александров подадоха оставки.

Скандалът между двамата костваше и поста на скромния тогава младеж Делян Пеевски, по онова време зам.-министър в Министерството на бедствията и авариите, отговарящ за Държавния резерв. Той бе обвинен от шефа на „Булгартабак“ Христо Лачев, че му е оказвал натиск да сключва договори с определени фирми, близки до ДПС. Още тогава стана ясно, че скандалът „Овчаров-Александров“ бе инспириран от противници в БСП на лидера Сергей Станишев, групирани около вътрешния министър Румен Петков. Петков пък открито симпатизираше на президента Георги Първанов – Гоце.

Не случайно срещу Овчаров бяха пуснати компромати като „намиране на бележка от Вальо Топлото изпратена до Р. Овч.“ и други подобни. Това принуди Станишев да се опита да извади от мегаминистерството МВР контраразузнаването-НСС и да намали властта на Петков, през който минаваше цялата информация. Тогава Дончева бе на страната на Румен Овчаров и получи изявлението за „спалнята”. Истинската битка между двата клана се разгоря при „бабуването” за създаването на ДАНС. Петков бе категорично против тази агенция, а Дончева основният автор на закона за родното ФБР. Вътрешният министър организира открита кампания срещу създаването на ДАНС и изваждането на НСС от вътрешното ведомство. Благодарение на лобитата около Дончева, Станишев и президентът Първанов „добрите“ в БСП победиха „лошите“ на Петков и Агенцията бе създадена с начален старт на действие януари 2008 г.

ДАНС, ръководена от Петко Сертов,  си свърши работата по скандала в МВР и обвиненията на бившия шеф на антимафиотите Ваньо Танов срещу Румен Петков, че е свързан с организираната престъпност и е разследван като обект на корупция с прозвището „Запалката“ заради срещите му с братя Галеви. Последва вадене на кирливи ризи и оставка на Петков, на главния секретар на МВР Валентин Петров и останалите началници в МВР.

Поводът бе доклад на Петко Сертов до вътрешната комисия, който потвърди, че Петков се е срещал с братя Галеви. Тоест Станишев отвърна на удара. И използва Агенцията за политическа поръчка. Скандалът в МВР доведе до „осветяването“ на Алексей Петров като секретен сътрудник на министерството и се наложи той да бъде „скрит“ като съветник на Петко Сертов. Дончева бе „острието на бръснача” в последвалия скандал в ДАНС. Поводът бе оперативното дело „Галерия“ с подслушване на журналисти. Оказа се, че агенцията е разделена на „два отбора“, които са се следили и разработвали помежду си в зависимост от политическите лобита. От една страна са шефът на Агенцията Петко Сертов, добил известност докато се скиташе немил-недраг из Гърция и го търсеше цялата държава, и Алексей Петров, а от друга – зам.-шефът й Иван Драшков, заради чието уволнение Ахмед Доган за малко не свали правителството на Тройната коалиция, Цветлин Йовчев, Владимир Писанчев и компания.

След скандалите с „Галерия“ Драшков бе изгонен, а заедно с него си отидоха Йовчев, Писанчев и т. н. Оказа се, че Драшков, през главата на шефа си, пратил доклад до премиера Станишев под надслов : „Действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация“, в който обвинява Татяна Дончева и други депутати в пряка политическа намеса в работата на ДАНС с цел дестабилизиране на службата. През годините позициите на Дончева и Петков останаха силно враждебни, но всяко чудо за три дни, както е казал народа. В името на изборите и алъш-вериша двамата се обединиха в коалиция.

Румен Петков – мой любовник? Имам принципи – мразя да ми приписват такива любовници, казва червената депутатка Татяна Дончева в изповед пред сп. “Макс” през 2008 г. „Не е нужно да уточняваме, но който е трябвало да бъде в спалнята ми, е бил там, който не е трябвало – не е бил“, отсича Дончева. Стига сега в „спалнята” на коалицията Дончева-Румен Петков да не роди нови безумия.

Стефан Ташев

1 коментар

  1. Стойков каза:

    На „популярната“ двойка пределно им е ясно,че 44-тото НС,е нещо космически далечно като намерение.Заветната цел на тези „осакатени“ от битките им „политици“,е да се доберат до идиотската за българите държавна субсидия, даваща се на партии джуджета, преминали едно процентната бариера на предстоящите избори.Процента, които ще им гарантира стотици хиляди лева.Абдалите гласували за тях,ще им осигурят охолството за четири години,а те абдалите, ще духат сладоледа,гърчейки се със своите мизерни пенсии.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране